ZAVRŠIO U BOLNICI

Muškarac u SAD imao alergijsku reakciju na Pfizerovu vakcinu

Jučer je imao alergijsku reakciju, a stanje mu se stabiliziralo nakon hospitalizacije

Pfizer je također izvijestio o problemima u proizvodnji vakcina. Ilustracija

A. Č.

16.12.2020

U prvim danima upotrebe Pfizerove vakcine zabilježene su neočekivane poteškoće.

Najmanje dvije posudice s dozama vakcine koje su isporučene Kaliforniji trebalo je zamijeniti jer su bile skladištene na temperaturi nižoj od -80 stepeni, rekao je američki vojni general Gustave Perna. Vakcine Pfizera i BioNTecha potrebno je čuvati na temperaturi od oko -70 stepeni.

Zvaničnici istražuju predstavlja li skladištenje vakcine na prekomjerno niskim temperaturama rizik za sigurnost i učinkovitost, dodao je Perna.

Pfizer je također izvijestio o problemima u proizvodnji vakcina, rekao je američki ministar zdravstva Aleks Azar (Alex). 

- Osigurat ćemo da im putem bilo kojeg mehanizma pružimo punu podršku kako bi mogli proizvoditi vakcine za Amerikance - istaknuo je Azar.

Zdravstveni radnik na Aljaski imao je ozbiljnu alergijsku reakciju nakon vakcinisanja Pfizerovim cjepivom, objavio je danas The New York Times pozivajući se na tri izvora koja su upoznata sa zdravstvenim stanjem tog djelatnika. 

Jučer je imao alergijsku reakciju, a stanje mu se stabiliziralo nakon hospitalizacije. Nije poznato je li ranije već imao slične reakcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.