USAGLAŠEN TEKST

Evropska unija pozvala zemlje zapadnog Balkana da riješe međusobna otvorena bilateralna pitanja

Vijeće naglašava da se ne bi trebao poduzeti nijedan zakonodavni ili politički korak koji bi učinio izazovnijim provedbu presude Sejdić-Finci i druge

Zaključke o proširenju svake godine u decembru usvaja Vijeće za opće poslove. Arhiv

A. Č.

16.12.2020

Ambasadori zemalja članica Evropske unije usuglasili su tekst zaključaka o proširenju, u kojem se pozivaju zemlje zapadnog Balkana da riješe međusobna otvorena bilateralna pitanja, uključujući i pitanje granica, te još uvijek otvorena pitanja sukcesije i preostale slučajeve nestalih osoba.

Zaključke o proširenju svake godine u decembru usvaja Vijeće za opće poslove. To Vijeće, koje čine ministri evropskih poslova zemalja članica, održalo je prošle sedmice video-konferenciju na kojoj nije postignuta suglasnost o zaključcima zbog protivljenja Bugarske. 

Bugarska je spriječila usvajanje pregovaračkog okvira za Sjevernu Makedoniju, što je preduvjet za sazivanje prve pristupne konferencije kojom se formalno otvaraju pregovori o pristupanju Uniju. 

U Evropskoj uniji nema mjesta za zapaljivu retoriku

Njemačko predsjedinštvo pokušavalo je i nakon video-konferencije ministara za evropske poslove osigurati konsenzus o pregovaračkom okviru za Sjevernu Makedoniju, ali bez uspjeha.

U tekstu zaključaka pozivaju se zemlje zapadnog Balkana, kandidati i potencijalni kandidati, da riješe međusobna "otvorena bilateralna pitanja, uključujući i pitanje granica, još uvijek otvorena pitanja sukcesije i preostale slučajeve nestalih osoba u skladu s međunarodnim pravom i uspostavljenim načelima". 

Ističe se važnost ispunjenja pravde za žrtve ratnih zločina i poziva na efikasno i bez diskriminacije suđenja za ratne zločine pred domaćim pravosuđem, uključujući i kroz regionalnu suradnju i uz punu suradnju Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za kaznene sudove.

Vijeće naglašava da u Evropskoj uniji nema mjesta za zapaljivu retoriku ili glorifikaciju ratnih zločinaca s bilo koje strane - naglašeno je u zaključcima. 

Reforma izbornog zakona

U zaključcima koji se odnose na reformu izbornog zakona u Bosnu i Hercegovinu, Vijeće poziva na inkluzivan proces izborne reforme kroz istinski dijalog i u skladu s evropskim standardima, što će eliminirati svaki oblik nejednakosti i diskriminacije u izbornom procesu.

U tom pogledu, Vijeće naglašava da se ne bi trebao poduzeti nijedan zakonodavni ili politički korak koji bi učinio izazovnijim provedbu presude Sejdić-Finci i druge, s tim povezane presude - stoji u zaključcima.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.