NJEMAČKA KANCELARKA

Merkel: Bugarska blokada Sjeverne Makedonije će uskoro biti završena

Merkel je izrazila zadovoljstvo da je EU uspjela postići dogovor o evropskom budžetu i fondu za pomoć u oporavku poslije korone

Angela Merkel. Agencije

A. Č.

17.12.2020

Pitanje blokade započinjanja pregovora o pristupanju Sjeverne Makedonije u EU će uskoro biti riješeno, izjavila je Angela Merkel, njemačka kancelarka i predsjedavajuća Vijeća EU.

Ona je na poslaničko pitanje tokom Aktuelnog sata u njemačkom Bundestagu izjavila da je o ovoj temi razgovarala sa Bojkom Borisovom, bugarskim premijerom. 

Tokom rasprave u Bundestagu, Merkel je izrazila zadovoljstvo da je EU uspjela postići dogovor o evropskom budžetu i fondu za pomoć u oporavku poslije korone, u kojem su i sredstva za zapadni Balkan, te je istakla da je zadovoljna što je ostala klauzula o potrebi poštovanja načela pravne države, a koju su Mađarska i Poljska pokušali blokirati.

Podsjećanja radi, blokadom Sjeverne Makedonije došlo je i do blokade procesa proširenja, i to već drugu godinu zaredom, prvo od strane Francuske prošle godine, a sada i od strane Bugarske koja želi natjerati Makedonce da prihvate bugarska stajališta o makedonskoj istoriji, jeziku i kulturi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.