GODIŠNJA KONFERENCIJA

Putin objasnio stav Rusije o Nagorno-Karabahu, poručio i da Navaljnog nisu otrovali

Očekujemo da će se svi problemi ili barem neki od njih riješiti sa novom američkom administracijom, rekao Putin

Putin: Status quo u Nagorno-Karabahu treba učvrstiti. AFP

A. J.

17.12.2020

Ruski predsjednik Vladimir Putin objasnio je u četvrtak kakav je ruski stav o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu, prenosi Anadolija.


Govoreći na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi, Putin je naglasio da je taj region sastavni dio Azerbejdžana prema međunarodnom pravu.


- S međunarodnopravne tačke gledišta, sve ove teritorije sastavni su dio Republike Azerbejdžan. Tako je izgrađena naša pozicija u Minskoj grupi, gdje su Rusija, Sjedinjene Američke Države i Francuska kopredsjedavajući. Mnogo godina, uvijek smo pretpostavljali da sedam područja oko Nagorno-Karabaha treba vratiti Azerbejdžanu - pojasnio je ruski predsjednik.


Trenutni status Nagorno-Karabaha trebao bi ostati nepromijenjen pod obaveznim uslovom stvaranja komunikacijskog kanala između Armenije i Nagorno-Karabaha, kazao je Putin, dodajući da je u tu svrhu uspostavljen koridor Lachin, koji povezuje Nagorno-Karabah i Armeniju.


Putin je naglasio da status Nagorno-Karabaha “treba prenijeti u budućnost“, naglašavajući:


“Status quo u Nagorno-Karabahu treba učvrstiti.“


Upitan o položaju Turske u sukobu, Putin je rekao:


- Turska je branila, kako oni vjeruju, opravdani razlog Azerbejdžana, odnosno povratak teritorija okupiranih tokom sukoba devedesetih godina.“


Odbio je spekulirati o vanjskim uticajima na najnovije izbijanje sukoba u Nagorno-Karabahu, rekavši da je napetost trajala mnogo godina.



Putin: Da ga je neko želio otrovati, vjerovatno bi završio posao. AFP

Upitan je i da prokomentira navode da su ruske tajne službe umiješane u trovanje Alekseja Navaljnog.


Putin je optužio američke specijalne službe da žele direktno umiješati upravo njega u slučaj trovanja ruskog opozicionog lidera.


- Znamo šta je ovo. Ovo nije istraga, već pokušaj legitimiranja materijala američkih specijalnih službi. Nismo ga otrovali, kome je potreban? Da ga je neko želio otrovati, vjerovatno bi završio posao - rekao je Putin.


Istakao je i da je lično dao dozvolu da Navaljni ode na liječenje u Njemačku.


Putin rekao da još nije primio vakcinu protiv korone. AFP

Na pitanje da li je primio rusku vakcinu Sputnik V, Putin je odgovorio da još nije.


- Slušat ću preporuke stručnjaka, pa to još nisam učinio. Ali definitivno ću to učiniti čim to bude moguće. Ne vidim razlog da se ne vakcinišem - rekao je Putin.

Iznio je i očekivanja o odnosima sa SAD nakon izbora Džoa Bajdena (Joe Biden) za predjsednika.


- On je osoba koja ima iskustva i u domaćoj i u vanjskoj politici. Očekujemo da će se svi problemi ili barem neki od njih riješiti sa novom američkom administracijom - rekao je Putin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.