ALARMANTNO

Satelitski snimci pokazali: Iran izvodi radove na nuklearnom postrojenju

Iako je svrha objekta nejasna, svaki rad u Fordou vjerojatno će izazvati novu zabrinutost

Satelitski snimci pokazuju da se izvode određeni radovi. Associated Press

G. M. / Associated Press

18.12.2020

Iran je započeo gradnju u svom podzemnom nuklearnom postrojenju u Fordou, usred napetosti sa Sjedinjenim Američkim Državama zbog svog atomskog programa, pokazuju satelitske fotografije koje je pribavio Associated Press.

Iran nije javno priznao nijednu novu izgradnju u Fordou, ali je Zapad otkrio lokaciju 2009. godine, prije nego što su svjetske sile postigle nuklearni sporazum s Teheranom 2015. godine.

Iako je svrha objekta nejasna, svaki rad u Fordu vjerojatno će izazvati novu zabrinutost u završnici mandata američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), prije inauguracije novoizabranog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden).

Iran već izvodi radove na svom nuklearnom postrojenju u Natanzu nakon misteriozne eksplozije u julu, koju je Teheran opisao kao diverzantski napad.

- Bilo kakve promjene na ovom mjestu pažljivo će se promatrati kao znak kuda ide iranski nuklearni program - rekao je Džefri Luis (Jeffrey Lewis), stručnjak iz „James Martin“ Centra za studije za neširenja oružja pri Middlebury Institutu za međunarodne studije koji proučava Iran.

Izgradnja na lokaciji Fordo započela je krajem septembra. Satelitske slike koje je AP dobio od kompanije „Maxar Technologies“ pokazuju da se gradnja odvija na sjeverozapadnom uglu lokacije, u blizini svetog šiitskog grada Kom, nekih 90 kilometara jugozapadno od Teherana.

Satelitska fotografija od 11. decembra prikazuje ono što se čini kao iskopani temelj za zgradu sa desetinama stubova. Takvi stubovi mogu se koristiti u građevinarstvu za potporu zgradama u zemljotresnim zonama.

Gradilište se nalazi sjeverozapadno od Fordovog podzemnog objekta, izgrađenog duboko u planini kako bi ga zaštitilo od potencijalnih zračnih udara. Zgrada se nalazi u blizini ostalih objekata za podršku, istraživanje i razvoj u Fordou.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.