SJEDINJENE DRŽAVE

Džo Bajden sljedeće sedmice dobiva vakcinu protiv koronavirusa

Vakcina Pfizer-BioNTech prima se u dvije odvojene doze u razmaku od nekoliko sedmica

Vakcinu će primiti i prva dama Džil Bajden. AFP

A. J. / Anadolija

18.12.2020

Novoizabrani američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) i prva dama Džil Bajden (Jill) javno će primiti Pfizer-BioNTechovu vakcinu protiv COVID-19 sljedeće sedmice, objavio je u petak tranzicijski tim novog lidera Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Anadolija.


Portparolka tima Džen Psaki (Jen) rekla je da će novoizabrana potpredsjednica Kamala Heris (Harris) i suprug Dag Emhof (Doug Emhoff), također, primiti vakcinu sljedeće sedmice.


Vakcina Pfizer-BioNTech prima se u dvije odvojene doze u razmaku od nekoliko sedmica.



I novoizabrana potpredsjednica Kamala Heris i njen suprug također će primiti vakcinu. AFP

Vijest je došla ubrzo nakon što je aktuelni potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence) primio prvu od dvije doze vakcine uživo na nacionalnoj televiziji u petak ujutro, zajedno sa suprugom Keren Pens (Karen Pence) i Džeromom Adamsom (Jerome), šefom Službe javnog zdravstva SAD. Nensi Pelosi (Nancy Pelosi), predsjednica Predstavničkog  doma SAD i Mič Mekonel (Mitch McConnell), lider većine u Senatu također su primili vakcinu Pfizer-BioNTech.


Očekuje se da će Uprava za hranu i lijekove (FDA) u petak dozvoliti hitnu upotrebu i Modernine vakcine protiv koronavirusa.


Savjetodavni odbor FDA za vakcine preporučio je odobrenje za hitne slučajeve u četvrtak, a povjerenik dr. Stiven Han (Stephen Hahn) ubrzo je nakon toga rekao da zdravstvena agencija planira slijediti preporuke odbora.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.