EVROPSKI LIDERI

Makron, Merkel, Fon der Lejen i Mičel razgovarali o novom soju koronavirusa

Telefonski sastanak

Razgovarali u vrijeme dok Nizozemska, Belgija i Italija obustavljaju putničke letove s Velikom Britanijom. AFP

A. M.

20.12.2020

Emanuel Makron (Emmanuel Macron), Angela Merkel, Ursula fon der Lejen (Ursula Von der Leyen) i Čarls Mičel (Charles Michel) razgovarali su u nedjelju telefonom o novom soju koronavirusa koji se širi u Velikoj Britaniji i zbog kojeg su neke evropske zemlje obustavile letove u tu zemlju, saopštila je Jelisejska palača.

Francuski predsjednik, njemačka kancelarka, predsjednica Evropske komisije i predsjednik Evropskog vijeća razgovarali su u vrijeme dok Nizozemska, Belgija i Italija obustavljaju putničke letove s Velikom Britanijom.

Španija je zatražila od Brisela "koordinisan" odgovor EU-a u vezi s obustavom letova iz Velike Britanije, nakon otkrića novog soja koronavirusa u toj zemlji, objavila je u nedjelju španska vlada.

- Želimo zaštititi prava evropskih građana putem koordinisanja i sprječavanja jednostranih mjera - navodi se u vladinom saopštenju.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poziva svoje članove u Evropi da "pojačaju kontrolu" zbog novog soja koronavirusa koji kruži Velikom Britanijom, rekao je u nedjelju njen evropski ogranak za AFP.

Izvan Velike Britanije, nekolicina slučajeva je prijavljena u Danskoj (devet) te po jedan u Nizozemskoj i u Australiji, navodi WHO koja preporučuje svojim zemljama članicama da "povećaju kapacitete za sekvenciranje" virusa i tako saznaju više o opasnostima koje donosi novi soj, rekla je glasnogovornica.

Kako navodi WHO, osim "prvih naznaka da bi novi soj mogao biti zarazniji", on bi "mogao utjecati i na djelotvornost nekih dijagnostičkih metoda", opet po "prvim informacijama".

No nema "nijednog dokaza o promjeni težine bolesti", iako se i o tome istražuje.

WHO će pružiti više informacija čim bude imao "jasniju sliku o osobinama novog soja", rekla je glasnogovornica WHO-a za Evropu, odgovarajući na upit AFP-a.

- Širom Evrope, gdje se virus brzo širi, zemlje moraju pojačati kontrolu i prevenciju - ističe UN-ova organizacija.

Na svjetskom nivou WHO preporučuje "svim zemljama da, ako je moguće, povećaju svoje kapacitete sekvenciranja virusa Sars-Cov-2 i da razmjenjuju podatke na međunarodnom nivou".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.