IAKO SU UGROŽENE FINANSIJE

Papa obećao uposlenicima Vatikana da niko neće ostati bez posla zbog pandemije

Niko ne smije biti izostavljen, niko neće izgubiti posao, rekao je papa Franjo

Papa Franjo: Moramo napredovati kao zajednička porodica. Arhiv

A. J. / Fena

21.12.2020

Papa Franjo u ponedjeljak je obećao uposlenicima Vatikana da niko od njih neće ostati bez posla zbog pandemije koronavirusa koja je teško ugrozila vatikanske finansije.


- Vi ste najbitniji ovdje. Niko ne smije biti izostavljen, niko neće izgubiti posao - poručio je Franjo uposlenicima i njihovoj djeci na specijalnoj audijenciji kako bi razmijenili božićne čestitke.


Pandemija je izazvala haos u vatikanskim finansijam, prisiljavajući ga da koristi rezervne fondove i provede neke od najoštrijih mjera smanjenja troškova u sićušnom gradu državi.


- Niko ne bi trebao patiti od zlih posljedica ove pandemije. Moramo raditi više kako bismo riješili taj problem, što nije jednostavno. Nema čarobnog štapića. Moramo napredovati kao zajednička porodica - izjavio je Franjo.


Uposlenici rade u svim vatikanskim administrativnim službama, i također kao vrtlari, vatrogasci, policajci, radnici na održavanju i u svjetski čuvenim vatikanskim muzejima.


Pandemija je drastično usporila priliv sredstava iz vatikanskih muzeja, koji su primili oko sedam miliona posjetilaca prošle godine i najpouzdaniji su izvor gotovine gradu državi.


Muzeji, koji stvore oko 100 miliona dolara prihoda godišnje, bili su zatvoreni na tri mjeseca tokom proljeća u prvom valu pandemije, i ponovo su otvoreni za limitirani broj posjetilaca tokom ljeta kada je drugi val pandemije zahvatio Italiju.


U ovoj su godini vodeći upravitelji Vatikana naredili zamrzavanje unapređenja i zapošljavanja i uveli su zabranu plaćanja za prekovremeni rad, putovanja i velike skupove, u naporu da smanje troškove, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.