EKSPERT TVRDI

Fauči: Vakcina protiv koronavirusa bit će dostupna većini Amerikanaca do sredine ljeta

Fauči planira danas primiti prvu vakcinu koju je stvorila farmaceutska kompanija "Moderna"

N. Aj. / Fena

Fauči: Zabrane putovanja su neophodne

Foto: Agencije


Vodeći američki ekspert za zarazne bolesti procjenjuje da će većina Amerikanaca imati pristup novim vakcinama protiv koronavirusa do sredine ljeta.

Dr. Entoni Fauči (Anthony Fauci) izjavio je za TV program "Good Morning America" kako očekuje da će vakcinacija općeg stanovništva započeti krajem marta ili početkom aprila.

Kazao je da bi proces omogućavanja dostupnosti vakcine svim Amerikancima mogao potrajati do četiri mjeseca. Prve doze počele su se primjenjivati prošle sedmice, dok su zdravstveni radnici, pripadnici hitnih službi i starije osobe imali prioritet na listi za vakcinaciju.

Fauči planira danas primiti prvu vakcinu koju je stvorila farmaceutska kompanija "Moderna". Fauči je, također, kazao kako je "sigurno moguće" da nova varijanta COVID-19 primijećena u Velikoj Britaniji dođe i do Amerike. Istaknuo je da su zabrane putovanja neophodne i mogle bi biti "prilično drakonske", ali da bi zahtjevi za testiranja putnika iz Britanije mogli biti poželjni. Ponovio je svoj dugotrajni apel Amerikancima da ukinu svoje normalne božićne i praznične planove za ovu godinu dok virus nastavlja da divlja širom zemlje, prenosi AP.

Više o temi Amerika

AMERIKA
Majk Pens primio vakcinu
NA VRH

Podijeli članak na