BREXIT

Velika Britanija i Evropska unija postigle trgovinski sporazum

Britanija je istupila iz EU u januaru i imala je rok do 31. decembra da postigne trgovinski sporazum sa Briselom

Postignut trgovinski sporazum samo sedam dana prije kraja tranzicionog perioda Brexita. Arhiv

A. Čengić

24.12.2020

Velika Britanija i Evropska unija konačno su postigli trgovinski sporazum samo sedam dana prije kraja tranzicionog perioda Brexita više od četiri godine nakon što su Britanci glasali za izlazak iz bloka.

Britanski i EU pregovarači radili su do kasno u noć na finaliziranju sporazuma, a evropski izvori su rekli da je dogovor "neizbježan", osim ukoliko se ne desi "iznenađenje u posljednjem trenutku". 

Ipak, saopćavanje odluke je pomjereno za rano jutros nakon što su britanski premijer Boris Džonson (Boris Jhonson) i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Leyen) razgovarali telefonom o "posljednjim finesama".

Britanija je istupila iz EU u januaru i imala je rok do 31. decembra da postigne trgovinski sporazum sa Briselom. Međutim, pregovori se skoro godinu dana nisu pomjerali sa mrtve tačke u tri ključna pitanja oko koja nijedna strana nije htjela da popusti - ribarstva, jednakih prava i upravljanja.

Prije današnjeg dramatičnog epiloga u samom foto-finišu i London i Brisel su pipremali građane da budu "spremni na sve scenarije", jer su male šanse da će doći do dogovora.

Sporazum će sada morati da ratifikuju britanski parlament, Evropski parlament i svih 27 država članica EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.