AMERIČKI EPIDEMIOLOG

Fauči: Za imunitet krda možda treba vakcinisati 90 posto stanovništva

Mislim da je stvarni raspon negdje između 70 i 90 posto, rekao je Fauči

Fauči: Savjetuje Trampa i Bajdena. Agencije

A. Jamaković

25.12.2020

Možda će biti potrebno vakcinisati do 90 posto stanovništva protiv koronavirusa za stvaranje imuniteta krda, rekao je vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauči (Anthony Fauci), piše u četvrtak Reuters.


Više od milion Amerikanaca, oko 0,3 posto populacije, primilo je prvu dozu vakcine protiv Covida-19 od 14. decembra, pokazuju podaci su Američke agencije za kontrolu bolesti.


Fauči, koji savjetuje i predsjednika Donalda Tampa (Trump) i novoizabranog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) u pandemiji, priznao je da je postepeno povećavao svoje procjene o potrebnoj vakcinaciji populacije. Ranije ove godine obično je govorio da je potrebno vakcinisati 60 do 70 posto stanovnika za stvaranje imuniteta krda.


- Zaista ne znamo koliki je stvarni broj. Mislim da je stvarni raspon negdje između 70 i 90 posto. No neću reći 90 posto -  rekao je Fauči za "New York Times".


Sjedinjene Države u srijedu su drugi dan zaredom zabilježile više od 3.000 mrtvih. Ukupno je potvrđeno 326.333 žrtava covida-19 prema podacima agencije Reuters.


Prvi će se vaksinisati zdravstveni radnici, štićenici staračkih domova, izabrani zvaničnici i vatrogasci. Većini Amerikanaca je rečeno da bi moglo proći najmanje šest mjeseci prije nego što prime vakcinu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.