AMERIČKI EPIDEMIOLOG

Fauči: Za imunitet krda možda treba vakcinisati 90 posto stanovništva

Mislim da je stvarni raspon negdje između 70 i 90 posto, rekao je Fauči

A. Jamaković

Fauči: Savjetuje Trampa i Bajdena

Foto: Agencije


Možda će biti potrebno vakcinisati do 90 posto stanovništva protiv koronavirusa za stvaranje imuniteta krda, rekao je vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauči (Anthony Fauci), piše u četvrtak Reuters.

Više od milion Amerikanaca, oko 0,3 posto populacije, primilo je prvu dozu vakcine protiv Covida-19 od 14. decembra, pokazuju podaci su Američke agencije za kontrolu bolesti.

Fauči, koji savjetuje i predsjednika Donalda Tampa (Trump) i novoizabranog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) u pandemiji, priznao je da je postepeno povećavao svoje procjene o potrebnoj vakcinaciji populacije. Ranije ove godine obično je govorio da je potrebno vakcinisati 60 do 70 posto stanovnika za stvaranje imuniteta krda.

- Zaista ne znamo koliki je stvarni broj. Mislim da je stvarni raspon negdje između 70 i 90 posto. No neću reći 90 posto -  rekao je Fauči za "New York Times".

Sjedinjene Države u srijedu su drugi dan zaredom zabilježile više od 3.000 mrtvih. Ukupno je potvrđeno 326.333 žrtava covida-19 prema podacima agencije Reuters.

Prvi će se vaksinisati zdravstveni radnici, štićenici staračkih domova, izabrani zvaničnici i vatrogasci. Većini Amerikanaca je rečeno da bi moglo proći najmanje šest mjeseci prije nego što prime vakcinu.

NA VRH

Podijeli članak na