KOLAPS

Francuski vatrogasci pomažu u covid testiranju vozača kamiona u luci Dover

Zbog brzog širenja nove varijante koronavirusa u Britaniji, Francuska je zatvorila granice za putnike s otoka i otvorila ih tek u srijedu navečer

Luka Dover. FENA

A. F. / Fena

25.12.2020

Francuska je poslala vatrogasce i 10.000 testova na koronavirus preko La Manchea kako bi pomogla riješiti zastoj kamiona blokiranih u luci Dover zbog strahova od širenja potencijalno zaraznijeg soja koronavirusa.

Najmanje 15 članova vatrogasne jedinice i 10 volontera civilne zaštite planiraju pomoći u testiranju vozača kamiona u lučkom gradu jugoistočne Engleske, objavila je u četvrtak prefektura za sjevernu francusku regiju Hauts-de-France putem Twittera.

Zbog brzog širenja nove varijante koronavirusa u Britaniji, Francuska je zatvorila granice za putnike s otoka i otvorila ih tek u srijedu navečer. 

Budući da vozači kamiona sada moraju predati negativan test na koronavirus za ulazak u Francusku, trebat će dani dok se ne riješi zastoj od nekoliko hiljada vozila, izvještava dpa.

Britansko-francuska granica ostat će otvorena tokom božićnih praznikaa, a promet kroz Eurotunnel nastavit će se, napisao je britanski ministar prometa Grant Shapps na Twitteru u četvrtak, napominjući da je razgovarao sa svojim francuskim kolegom Jean-Baptisteom Djebbarijem.

- Dogovorili smo se da će britansko-francuska granica na Eurotunnelu, Dover i Calais ostati otvoreni tokom Božića kako bi pomogli prijevoznicima i građanima da se vrate kućama što je prije moguće- napisao je Shapps. 

- Luke Calais i Dover, kao i Eurotunnel bit će otvorene na Božić -, tweetovao je Djebbari, potvrđujući sporazum.

Testiranje na koronavirus nastavit će se tokom praznika, napisao je Shapps. 

Strahovi od novog soja koornavirusa vratili su veliki dio Britanije u lockdown i poremetili britanske putničke veze sa ostatkom svijeta bilo nametanjem ograničenja ili potpunom zabranom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.