LASKANJE MEĐU LIDERIMA

Putin i Erdoan razmijenili komplimente

Istakao je također da će od ponedjeljka u Tursku početi isporuka vakcina protiv COVID-19, dodajući kako neke zemlje neće imati vakcine prije 2022. godine

G. M. / Fena

Erdoan i Putin: Jedan drugog opisuju kao čovjeka od riječi

Foto: Arhiv


Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) danas je izrazio nadu da će odnosi koje Turska ima s Rusijom ostati takvi i ubuduće, i najavio da će od ponedjeljka početi isporuka vakcina protiv COVID-19.

- To se odnosi na sve oblasti, od vojnih i diplomatskih do kulturnih i ekonomskih pitanja. Ako se osvrnemo na obim naše međusobne trgovine, istom odlučnošću koračamo prema našim ciljevima i vjerujem da će tako biti i ubuduće - kazao je Erdogan u obraćanju novinarima nakon klanjanja džuma-namaza, javlja Anadolu Agency (AA).

Na pitanje kako komentira nedavnu izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina u kojoj je za turskog predsjednika kazao da je "čovjek od riječi" i da je njegova riječ zakon, Erdoan je rekao da su to riječi kojima se može opisati i ruski predsjednik.

- Otkako sam upoznao gospodina Putina, i ja njega mogu upravo tako opisati. Zaista je čovjek od riječi, ispunjava data obećanja. Rijetkost je da se na ovom nivou mogu održavati bilateralni odnosi s drugim zemljama. Nadam se da će naši odnosi koje smo imali do sada biti nastavljeni na ovaj način i ubuduće - naglasio je Erdoan.

Istakao je također da će od ponedjeljka u Tursku početi isporuka vakcina protiv COVID-19, dodajući kako neke zemlje neće imati vakcine prije 2022. godine.

- Prema podacima koje sam dobio od naših zdravstvenih institucija i ministra zdravlja, imamo sporazum o isporuci 50 miliona vakcina iz Kine, ali u prvoj etapi će stići 4,5 miliona. Tu postoji redoslijed prema kojem će prvo biti vakcinisani naši zdravstveni radnici - kazao je turski predsjednik.

Podsjetivši da je već ranije izjavio da će se i sam vakcinisati, apelirao je na sve građane Turske da i oni postupe isto.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na