SVIJET

Počela vakcinacija protiv koronavirusa u Austriji i Italiji

Prve vakcine u Austriji je primilo pet osoba na Medicinskom fakultetu u Beču

Počela vakcinacija u Austriji i Italiji. AGENCIJE

A. F. / Fena

27.12.2020

Kao i u brojnim drugim evropskim zemljama i u Austriji i Italiji danas je počela vakcinacija protiv koronavirusa

Prve vakcine u Austriji je primilo pet osoba na Medicinskom fakultetu u Beču. Potom će širom zemlje još 10.000 osoba primiti vakcine kompanija Pfizer/BioNTech koje su u subotu stigle u Austriju. 

Kancelar Sebastian Kurz i ministar zdravlja Rudolf Anschober obratili su se na konferenciji za novinare nakon razgovora s pet osoba koje su primile vakcinu, javlja Anadolija.

Podsjetivši da se svijet već godinu dana bori s pandemijom COVID-19, Kurz je kazao da je 27. decembar historijski dan. Istakao je da je vakcina ključna prekretnica u borbi protiv koronavirusa. 

- Ovo je početak pobjede protiv pandemije - poručio je austrijski kancelar.

Napomenuo je da će se program vakcinacije provoditi u tri faze, dodajući da će se prvo vakcinisati zdravstveni radnici i ljudi u rizičnim grupama, a potom ostali građani. 

Italija je još jedna od evropskih zemalja u kojima je danas počela vakcinacija protiv COVID-19.

Prve vakcine Pfizer/BioNTech, koje su u subotu stigle u Italiju, primili su zdravstveni radnici u bolnici "Lazzaro Spallanzani" u Rimu. 

Vakcinu su primili profesorica Maria Rosaria Capobianchi, medicinska sestra Claudia Alivernini, ljekari Alessandra D’Abramo i Alessandra Vergori te medicinski radnik Omar Altobelli.

Italija je naručila ukupno 202,5 ​​miliona doza vakcina od različitih kompanija, a u prvoj isporuci je dobila 9.750 doza. 


U okviru programa vakcinacije u Italiji, u prvoj fazi vakcine će primiti zdravstveni radnici, zatim starije osobe, a onda i mlađi građani

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.