SIRIJA

Ubijeni vojnici elitne brigade koji su kontrolirali naftu nakon sloma Islamske države

Ubijeno najmanje 28 osoba

U vozilu se nalazili vojnici i provladine snage. Agencije

A. Čengić

30.12.2020

Najmanje 28 osoba je ubijeno danas u napadu na autobus na glavnom autoputu u sirijskoj pokrajini Dair al Zor, koja se graniči sa Irakom, prenose sirijski državni mediji.

Sirijska novinska agencija SANA nije navela kako je došlo do napada, ali ga je nazvala "terorističkim napadom" na autobus u oblasti Kobadžep na jugoistoku pokrajine Dair al Zor, prenosi AP.

Napad iz zasjede

Reuters prenosi da je riječ o napadu iz zasjede na vojno vozilo.

Visoko pozicionirani vojni dezerter, koji nije imenovan, rekao je da su se u vozilu nalazili vojnici i provladine snage, koji su se vraćali u bazu u pustom, rijetko naseljenom području. 

Prema riječima drugog neimenovanog izvora, ubijeno je najmanje 30 vojnika, uglavnom iz elitne četvrte brigade sirijske vojske, koja je jako prisutna u pokrajini u kojoj se proizvodi nafta otkako su pripadnici Islamske države protjerani krajem 2017. godine.

Napad na putnički autobus

Za sada nisu objavljeni drugi detalji o incidentu u oblasti u kojoj se nalazi većina sirijskih vojnika i militanata koje podržava Iran, u blizini drevnog grada Palmira, navodi Reutersojters.

AP navodi da je riječ o napadu na putnički autobus i da je povrijeđeno više ljudi. 

Autobus je saobraćao između centralne provincije Homs i Dair al Zora na istoku, dodaje AP.

Područje su nekada kontrolirali pripadnici ISIL-a, koji su i dalje aktivni u pustinjskim i ruralnim oblastima na jugu i istoku Sirije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.