VELIKA BRITANIJA

Kraljica Elizabeta II odobrila trgovinski sporazum s EU

Sporazum je potom dobio jednoglasnu podršku u trećem čitanju u gornjem domu parlamenta nakon osmosatne rasprave

Saglasnost kraljice Elizabete II. Arhiv

A. J. / Fena

31.12.2020

Trgovinski sporazum nakon Brexita između Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije dobio je saglasnost kraljice Elizabete II, saopćio je predsjedavajući donjeg doma britanskog parlamenta Lindzej Hol (Lindsay Hoyle) u ranim jutarnjim satima u četvrtak, što znači da je sporazum sada i zvanično postao zakon u Britaniji.



Pravila trgovine

Prijedlog zakona, zvanično nazvanog Akt iz 2020. o budućim odnosima s Evropskom unijom, određuje pravila trgovine između Britanije i bloka od 1. januara.

Prijedlog je u srijedu predstavljen britanskom parlamentu u kome su poslanici u donjem domu glasali s 521 naprema 73 - većinom od 448 glasova - u korist sporazuma.

Sporazum je potom dobio jednoglasnu podršku u trećem čitanju u gornjem domu parlamenta nakon osmosatne rasprave.


Kratko nakon objave gornjeg doma, kraljica je dala zvanično odobrenje, i formalno pretvarajući prijedlog u britanski zakon.

Ponoć 31. decembra predstavlja novi početak

U reakciji na odobrenje Gornjeg doma, premijer Boris Džonson (Johnson) zahvalio se poslanicima za usvajanje trgovinskog sporazuma nakon Brexita.


- Sudbina ove velike zemlje sada je čvrsto u našim rukama. Ponoć 31. decembra predstavlja novi početak u historiji naše zemlje i nove odnose s EU, našom najvećom saveznicom - izjavio je Džonson, prenosi dpa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.