INCKOV NASLJEDNIK

Njemački list otkrio prioritete Kristijana Šmita na čelu OHR-a

Šmit je bivši ministar poljoprivrede i ima dobre kontakte s Istočnom Evropom i Rusijom, a nekoliko je puta bio i u Bosni i Hercegovini, navodi "Tagesszeitung"

Kristijan Šmit. Agencije

F. Mustafić

31.12.2020

Bivši ministar poljoprivrede i političar CSU-a Kristijan Šmit (Christian Schmidt) trebao bi postati visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini umjesto Austrijanca Valentina Incka (Inzko), piše njemački dnevnik "Tagesszeitung", koji otkriva i političke prioritete novog šefa OHR-a.

Njemački dnevnik piše da bi i Rusija mogla prihvatiti 63-godišnjeg političara iz CSU-a Kristijana Šmita te da su, prema informacijama ovog dnevnika iz diplomatskih krugova, Angela Merkel i njena Vlada uspjeli integrirati Rusiju u novu strategiju međunarodne zajendice u BiH.

- Šmit je bivši ministar poljoprivrede i ima dobre kontakte s Istočnom Evropom i Rusijom, a nekoliko je puta bio i u Bosni i Hercegovini. Vijeće za implementaciju mira (PIC) mora ga izabrati na proljeće uz blagoslov Rusije - piše ovaj dnevnik.

Dalje se konstatira da promjena šefa OHR-a ukazuje na novu politiku međunarodne zajednice prema BiH.

- Njemačka, nova administracija SAD-a i Brisel žele, iznad svega, zemlju osloboditi njene ustavne i ekonomske bijede i odrediti kurs za prijem zemlje u EU - navodi se.

Njemački listi dalje navodi da “BiH treba temeljito reformirati te da su aktuelni visoki predstavnik Valentin Incko i njegov prethodnik Kristijan Švarc Šiling (Christian Schwarz-Schilling) već dali smjernice za buduće djelovanje”.

Osim reforme Ustava, kao nulte prioritete novog šefa OHR-a, list navodi tri tačke:

Vladavina korumpiranih nacionalističkih političara mora biti ograničena u kratkom roku, pravosudni sistem mora biti temeljno reformiran, ratni zločini se više ne bi trebali veličati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.