VATIKAN

Papa Franjo apelovao na mir u novogodišnjoj poruci

Podnevnu molitvu Papa obično daje s prozora zgrade koja se nalazi na Trgu Svetog Petra

Podnevnu molitvu Papa obično daje s prozora zgrade koja se nalazi na Trgu Svetog Petra. ARHIV

A. Fazlić / Fena

1.1.2021

Papa Franjo ponovo se pojavio u javnosti u petak nakon što su ga bolovi od hroničnog išijasa prinudili da propusti crkvene novogodišnje službe, i nije pomenuo bolest dok je upućivao tradicionalni apel za mirom u svijetu.

Papa nije bio u stanju da prisustvuje službi u četvrtak i ponovo u petak ujutru zbog išijasa – relativno čestog problema koji izaziva bol išijalgijskog živca duž donjeg dijela leđa i nogu. 

Vjeruje se da je to prvi put da je Franjo, otkako je postao papa u 2013. i koji će navršiti 84 godine u ovom mjesecu, spriječen zdravstvenim razlozima da predvodi veliki papinski događaj.

On, ipak, nije pokazivao nikakve znake nelagode dok je održao podnevno obraćanje i molitvu, stojeći u holu biblioteke vatikanske Apostolske palate. 

- Današnjim životom vladaju rat, neprijateljstvo, umnogome stvari koje su destruktivne – izjavio je Franjo, dodajući da je kriza koronavirusa pokazala značaj diobe bremena.

- Bolna dešavanja koja su obilježila put čovječanstva u prošloj godini, posebno pandemija, uče nas koliko je neophodno uzeti u obzir probleme drugih i dijeliti njihove brige – kazao je. 

Podnevnu molitvu Papa obično daje s prozora zgrade koja se nalazi na Trgu Svetog Petra, ali je prebačena u unutrašnjost kako bi se spriječilo okupljanje bilo kakve mase i limitiralo bi se širenje COVID-19.

Franjo je posebno istaknuo zabrinutost dešavanjima u Jemenu, koji je zahvaćen šestogodišnjim nasiljem koje je suprotstavilo koaliciju pod saudijskim vodstvom proiranskom pokretu Houthi. Najmanje 22 osobe ubijene u napadu na aerodrom u Adenu u srijedu, koji je izazvao novi krug koalicijskih zračnih udara. 

- Izražavam tugu i zabrinutost novom eskalacijom nasilja u Jemenu, koje izaziva brojne nevine žrtve. Dajte da razmislimo o djeci Jemena, bez lijekova i u riziku od gladi - izjavio je Franjo, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.