NJEMAČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Rot: EU na Zapadnom Balkanu "puca sebi u nogu"

Razočaran što nije bilo napretka

Rot: Nada da će tokom portugalskog predsjedavanja doći do napretka. AGENCIJE

A. Vatreš / DW

1.1.2021

Njemački državni sekretar za Evropu Mihael Rot (Michael Roth) "razočaran" je što nije bilo napretka u integraciji država Zapadnog Balkana tokom predsjedavanja Njemačke Evropskom unijom u posljednjih šest mjeseci.

- Hitno nam trebaju pozitivni signali za Zapadni Balkan. Na kocki je ništa manje od naše vjerodostojnosti - rekao je Rot izvještaču lista Handelsblat u Briselu, prenosi DW.

Rot se nada da će tokom portugalskog predsjedavanja doći do napretka.

- Moramo to da poguramo. Jer mir, regionalno pomirenje i demokratija na Zapadnom Balkanu jesu od centralnog strateškog značaja za cijelu Evropu, posebno za neposredno susjedstvo.

Handelsblat piše da je Njemačka na ovom polju doživjela "težak udarac" tokom predsjedavanja EU.

- Nakon što je Bugarska najprije iz unutrašnjih razloga blokirala početak pristupnih pregovora sa susjednom Sjevernom Makedonijom, naposljetku su Češka i Slovačka blokirale jedan važan tekst o naprecima planiranog proširenja EU u jugoistočnoj Evropi.

Vakuum bi mogli da popune drugi

Diseldorfski list dodaje da se sile poput Rusije, Kine i Turske interesuju za region.

- U Briselu i Berlinu postoji bojazan da bi politički i ekonomski interesi sila izvan EU mogli još da uspore ionako dug put do više vladavine prava, demokratije i prekogranične saradnje - piše Handelsblat.

Ako EU ostavi vakuum na Zapadnom Balkanu, onda će druge sile, koje ne dijele demokratske vrijednosti EU, iz geostrateških razloga uletjeti u taj vakuum - rekao je o tome Mihael Rot, inače političar Socijaldemokrata. 

- Pucamo sebi u koljeno - dodao je Rot. On smatra da se oklijevanje EU tumači kao slabost u svijetu u kojem autoritarnost dobija na snazi, a demokratija dolazi pod sve veći pritisak. 

"Nevidljiva" pomoć

Njemački političar povezuje pitanja vladavine prava i borbe protiv korupcije sa odseljavanjem iz balkanskih zemalja.

- Mlađe generacije glasaju tako što odlaze iz zemlje. Napuštaju domovine jer ne vide perspektivu. To je tragedija za balkanske zemlje - rekao je Rot.

On podsjeća da je EU pomogla Srbiji i susjednim zemljama sa 3,3 milijarde eura u borbi protiv pandemije, da se planira paket investicija od devet milijardi eura, te da će EU pokazati solidarnost i kada su u pitanju vakcine. Pa ipak, dodao je Rot, EU mora više da uradi kako bi ta podrška bila primijećena.

- EU mora više da bude prisutna u emotivnom poimanju ljudi. Ne zato da bismo sebe tapšali po ramenima. Naposljetku, radi se o proboju Evrope u sistemskoj konkurenciji sa autoritarnim silama koje će se inače usidriti usred Evrope - dodao je Rot.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.