SRBIJANSKI EKONOMIST

Srbija će imati pad BDP-a od jedan posto, najmanji u Evropi

Vlada Srbije tokom 2020. je kroz više paketa pomoći privredi, posebno malim i srednjim preduzećima, izdvojila više od 5.1 milijardu eura

Srbija je 2020. godinu završila s oko 2,8 milijardi eura investicija. Ilustracija

F. Mustafić

3.1.2021

Srbija je, po privredni pokazateljima, imala izuzetno tešku godinu, ali će je završiti bolje nego li su prognozirale međunarodne financijske institucije na početku krize, ocjena je ekonomskog biltena Mjesečne analize i trendovi (MAT) na početku 2021.

Pad srbijanske ekonomije u 2020. godini zbog pandemije koronavirusa bit će oko jedan posto, što je najmanji pad BDP-a u Evropi, ocijenio je urednik MAT-a Ivan Nikolić.

Visok privredni rast

On je za portal Biznis.rs ocijenio da su ti rezultati posljedica izdašnog paketa pomoći Vlade Srbije za suzbijanje negativnih učinaka pandemije, ali i činjenice da je srbijanska ekonomija ušla u krizu s visokim privrednim rastom, suficitom u budžetu te je i drugu godinu zaredom poljoprivreda ostvarila dobar rezultat.

Vlada Srbije tokom 2020. je kroz više paketa pomoći privredi, posebno malim i srednjim preduzećima, izdvojila više od 5.1 milijardu eura, izjavio je koncem prošle godine ministar financija Siniša Mali.

Nikolić drži da je paket mjera Vlade Srbije "bio obilat" i da je odgovarao ekonomskom potencijalu domaće ekonomije.

Ta pomoć od oko 12.7 posto BDP-a je, po Nikolićevoj ocjeni, bila najveća u regiji – ispod Srbije po pomoći države u suzbijanju negativnih posljedica koronakrize bile su i zemlje regije koje su u EU, poput Rumunije, Bugarske, Hrvatske te Češke i Latvije.

Investicije na zapadnom Balkanu

Govoreći o tome kakva će biti  ekonomska 2021. godina, stručnjaci sugeriraju da je za Srbiju veoma važno da održi visok nivo u direktnim inozemnim ulaganjima.

Ističu činjenicu da je Srbija, uprkos koronakrizi, završila 2020. godinu s oko 2.8 milijardi eura investicija, što je više od 60 posto ukupnih investicija na području zapadnog Balkana.

Procjene ekonomskih stručnjaka su da bi se Srbija, ne bude li dodatnih privrednih lomova, koncem 2021. mogla vratiti na nivo prije krize.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.