KORONAVIRUS

Ivan Đikić: Čak i do dvije sedmice nakon primanja druge doze vakcine može doći do simptoma

Tek mjesec i po dana nakon početka vakcinacije i primanja obje doze osoba je zaštićena snažnim imunološkim odgovorom, kazao je Đikić

Ivan Đikić. Arhiv

A. M.

3.1.2021

Naučnik Ivan Đikić, direktor Instituta za biohemiju u Frankfurtu, kaže da se simptomi COVID-19 mogu dobiti između prve i druge doze vakcine, odnosno u prve tri sedmice.

- Čak i do dvije sedmice nakon primanja druge doze vakcine može doći do razvoja simptoma bolesti, no u manjem postotku. To znači da se u pet do šest sedmica od početka vakcinisanja stvara imunološki odgovor na virusni antigen. Tek mjesec i po dana nakon početka vakcinacije i primanja obje doze osoba je zaštićena snažnim imunološkim odgovorom – kazao je Đikić, piše 24sata.hr.

Imunološki odgovor traje tri mjeseca

Važno je pitanje, kaže, koliko će nas vakcina dugo štititi.

- Za sada još nije tačno poznato koliko dugo štite ove vakcine od infekcije virusom te od razvoja bolesti COVID-19. Prema ispitivanjima, imunološki odgovor traje barem tri mjeseca, no na temelju snažnih imunoloških odgovora smatra se da može trajati i do nekoliko godina, a možda i doživotno kod dijela populacije. To trebamo i dalje naučno pratiti i prikupljati tačne statističke podatke – dodaje Đikić, piše 24sata.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.