OPTUŽIO GA POROŠENKO

Nije više na crnoj listi: Evropski sud ukinuo sankcije Nikolaju Azarovu

Nikolaj Azarov ne namjerava da se za sada vrati u Kijev ali to ne isključuje u budućnosti

Nikolaj Azarov. Agencije

F. Mustafić

4.1.2021

Bivši ukrajinski premijer Nikolaj Azarov uspio je da sudskim putem dobije satisfakciju i da mu EU skine sankcije. Evropski sud u Luksemburgu je odlučio da se Azarovu skinu ograničenja jer za njih nije bilo osnova već su bile politički motivirane, pišu "Novosti".

Azarovu se osvetio bivši ukrajinski predsjednik Petar Porošenko koga Azarov svojevremeno smijenio sa funkcije ministra ekonomije zbog slabog rada.

Nikolaj Azarov ne namjerava da se za sada vrati u Kijev ali to ne isključuje u budućnosti.

- U Kijevu se još vodi protiv mene postupak koji traje već sedam godina jer nema pravih argumenata da bi me se osudili. Uostalom Evropski sud u Luksemburgu je ocijenio da nema razloga da se protiv mene vodi taj maratonski sudski postupak - kaže Azarov koji je bio premijer Ukrajine od 2010 do 2014 godine.

Nemiri na Majdanu

On je dao ostavku za vrijeme nemira na Majdanu vjerujući da se može postići politički kompromis i izbjeći krvoproliće. Ali poslije nasilne smjene vlasti u Kijevu nova vlada je predložila EU da uvede sankcije premijeru Azarovu koji je navodno krao državni novac i zloupotrebljavao dužnost na kojoj se nalazio.

Slične optužbe su bile i protiv drugih članova tima predsjednika Viktora Janukovića koji su morali da emigriraju.

Krajem minule godine Evropski sud je odlučio da nema razloga da se nastave sankcije bivšem premijeru Azarovu jer su bile nezakonito donesene na osnovi izjava bivšeg predsjednika Ukrajine Petra Porošenka i njegovih najbližih saradnika. Uzalud su Azarova i njegovi advokati dokazivali da za optužbe nema nikakvih dokaza.

Advokati Azarova su ipak dokazali apsurdnost uvođenja sankcija EU na osnovi političkih optužbi i to zemlje koja nije članica te unije. Hoće li se i drugi članovi bivšeg rukovodostva na čijem je čelu bio Viktor Janukovič obratiti sudu u Luksemburgu kako bi se oslobodili sankcija tek će se vidjeti.

Nalog Tužilaštvu

Ako se zna da su vodeće evropske zemlje i SAD bile uz one koji su napravili nasilnu smjenu vlasti u Kijevu jasno je zašto je EU povjerovala na riječ predsjedniku Petru Porošenku i stavila na crni spisak Viktora Janukoviča i njegove najbliže saradnike.

Dovoljno je bilo to da su Janukovič i Azarov bili za blisku ekonomsku saradnju sa Rusijom i bili su protivnici ulaska Ukrajine u NATO da ih stave na crnu listu.

- Za vrijeme vladavine Porošenka on je naložio tužilaštvu da pronađu bilo kakva krivična djela da bi se mogle donijeti sankcije protiv mene. Znam da je Porošenko tjerao tužioca da me optuži mada nije bilo razloga za krivično djelo, kazao je Nikolaj Azarov.

Rješenje Evropskog suda u Luksemburgu je na neki način rehabilituje Azarova. U odluci suda se kaže da Vijeće Evrope nije uložio napor da provjeri optužbe protiv Azarova koje je dobio iz Kijeva. Azarov je bio stavljen na crni spisak EU samo zato što je protiv njega tužilaštvo u Kijevu pokrenulo postupak a on nikada nije osuđen.

Azarov vjeruje da će uskoro biti skinute sankcije i drugim bivšim ukrajinskim političarima koje je bez razloga optužio bivši predsjednik Petar Porošenko kome su na Zapadu povjerovali samo zato što mu je glavni zadatak i cilj bio da udalji Ukrajinu od Rusije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.