NJEMAČKA

Merkel i premijeri razgovarat će danas o produženju lockdowna

Zaključavanje bi se moglo produžiti do kraja januara

Merkel: Danas videokonferencija. Agencije

A. Čengić

5.1.2021

Njemačka kancelarka Angel Merkel trebala bi održati videokonferenciju sa 16 premijera pokrajina kako bi razgovarala o produženju trenutne gotovo potpune blokade, dok su u toku vakcinisanja za suzbijanje pandemije koronavirusa.

Bilo je izvještaja da bi se zaključavanje moglo produžiti do kraja januara u odnosu na sadašnji planirani kraj restriktivnih mjera 10. januara. 

Na svojoj prvoj ovogodišnjoj konferenciji Merkel i premijeri razgovarat će o kontinuiranoj visokoj stopi zaraze iako je većina trgovina, svih škola i dječjih vrtića zatvorena 16. decembra, prenosi dpa. 

Veliki javni događaji prije toga bili su zabranjeni, a mali broj dopuštenih sportskih događaja odvijao se na praznim stadionima.

Iako su trenutne mjere rezultirale smanjenjem stope zaraze, većina premijera saveznih njemačkih država navodno se zalaže za produženje zaključavanja, uprkos jasnim znakovima umora od zaključavanja u široj javnosti.

Pokrajinski ministri obrazovanja pozvali su u ponedjeljak da se školama dozvoli otvaranje u fazama nakon što se situacija u raznim regijama stabilizira.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.