TOKOM 2020. GODINE

U okeanima završilo 1,56 milijardi zaštitnih maski

Zastrašujući podaci o zagađenju okeana tokom pandemije

Procjenjuje se da je za raspad plastične maske potrebno čak 450 godina. OceansAsia

A. M.

5.1.2021

Tokom 2020. godine proizvedeno je oko 50 milijardi komada zaštitnih maski za lice, a procjenjuje se da je 1,56 milijardi komada završilo u okeanima, pokazuju podaci grupe “OceansAsia”.

U izvještaju su navedeni zastrašujući podaci o zagađenju okeana tokom pandemije, a obzirom na količinu maski koja je završila u njima, to je veliki problem. Procjenjuje se da je za raspad plastične maske potrebno čak 450 godina.

Zabrinjavajuće brojke

U izvještaju se navodi i da će oko tri posto od 52 milijarde proizvedenih maski završiti u našim vodama. To su zabrinjavajuće brojke jer plastični otpad godišnje usmrti oko 100.000 morskih sisara i kornjača, više od milion morskih ptica i mnogo više ribe, beskičmenjaka i drugih morskih bića.

Plastični otpad ne utiče samo na morski život, nego i na obalne zajednice, ribolov i ekonomiju.

Plastični otpad je drastično povećan tokom prošle godine zbog pandemije koronavirusa obzirom na obavezu korištenja zaštitnih maski i rukavica, a to će se negativno odraziti na prirodu.

Uginuo pingvin

- Jednokratne maske su napravljene od različite vrste plastike i teško se recikliraju zbog svog sastava, rizika od kontaminacije i infekcije. Ove maske završavaju u okeanima kada se odbace i kada sistem upravljanja otpadom nije adekvatan, kada je preopterećen i ako uopšte postoji - navodi se u izvještaju.

Otpad nanosi štetu okeanima i životinjama, a primjer je uginuli pingvin pronađen na plaži. U njegovom želucu je bila maska.

Autori izvještaja navode da postoje rješenja koja će minimalizovati uticaj plastičnog otpada. Među njima su maske koje se više puta mogu koristiti i koje su napravljene od materijala pogodnog za reciklažu. U svakom slučaju je potrebno odlagati maske i rukavice na adekvatan način. Također, važno je izbjegavati plastična pakovanja i odabrati ekološki prihvatljive alternative.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.