PANDEMIJA

Više od 600 novinara u svijetu umrlo od koronavirusa

Zbog svoje profesije, novinari koji odlaze na teren da bi informirali zaista su posebno izloženi virusu

Novinari koji odlaze na teren posebno su izloženi virusu. Ilustracija

A. Čengić

6.1.2021

Više od 600 novinara je umrlo širom svijeta od koronavirusa, upozorila je švicarska organizacija Press Emblem Campaign (PEC) koja zahtijeva da zaposleni u medijima budu među prioritetnim slučajevima za vakcinaciju.

Ta organizacija sa sjedištem u Ženevi, koju je u junu 2004. godine osnovala grupa novinara iz nekoliko zemalja, precizira, međutim, da nije moguće razlikovati novinare zaražene na poslu od novinara zaraženih u privatnom životu.

- Zbog svoje profesije, novinari koji odlaze na teren da bi informirali zaista su posebno izloženi virusu. Neki od njih, posebno slobodni novinari i fotografi, ne mogu da rade samo od kuće - istakao je u saopćenju generalni sekretar PEC-a Blez Lempen.

Ta organizacija također traži da se novinari tretiraju kao prioritetni radnici i da budu vakcinirani kao prioritetni slučajevi. 

Prema podacima te nevladine organizacije, 602 novinara su umrla od Covid-19 od marta 2020. godine i to 303 u Latinskoj Americi, 145 u Aziji, 94 u Evropi, 32 u Sjevernoj Americi i 28 u Africi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.