OBRATIO SE JAVNOSTI

Bajden: Ovo mora stati, pozivam Trampa da se odmah obrati na nacionalnoj televiziji

Ovo mora stati odmah. Pozivam odmah da se povuku i da omoguće demokratiji da ide dalje

Džo Bajden. Agencije

Piše: F. Mustafić

6.1.2021

Novoizabrani američki predsjednik Džo bajden (Joe Biden) oglasio se povodom situacije u Vašingtonu.

- Ovo je napad bez presedana. Ovo je napad na čitavu slobodu Amerike. Ovo je napad na vladavinu prava. Nama na najsvetije u Americi. Da budem jasan, ove scene haosa na Kapitolu ne predstavljaju ono što smo mi. Ovo je mali broj ekstremista. Ovo je nered, ovo je haos - kazao je.

Ovo mora stati odmah. Pozivam odmah da se povuku i da omoguće demokratiji da ide dalje.

Predsjedničke riječi nešto znače, kazao je Bajden.

- Pozivam predsjednika Trampa da se pojavi odmah na nacionalnoj televiziji, da ispuni svoju zakletvu i da zaustavi ovo. Ući u Kapitol, razbijati prozore, da ulaze u Senat, u Predstavnički dom - rekao je Bajden.

Novi predsjednik SAD je rekao da je ovo nečuveno. 

- Da ulaze u Senat, u predstavnički dom to nije  demokratski. Ovo gleda cijeli svijet kao što gledaju mnogi Amerikanci. Ja sam šokiran i tužan sam što je naša nacija došla u ovakvo stanje. SAD je puno toga izdržala i u ratu i mi ćemo sada sve savladati i u naredne četiri godine moramo  biti usmjereni na ponovno uspotavljanje demokratije vladavine prava. A ne da inspirira nered i haos. - rekao je Bajden. 

Ponovio je da ove događaje gleda cijeli svijet. 

- Ljudi, ovo gleda cijeli svijet dva i po vijeka mi smo narod koji je u potrazi za jednim savršenijim savezom. Jednostavno smo gledali na ovo kao zajedničko dobro. Gledajući ovo što se događa na Capitolu, sjećam se riječi Linkolna, a njegov rad je danas prekinut pobunom. Put treba da je miran - dodao je Bajden.

Na kraju je pozvao Trampa da izađe u javnost i zaustavi nemire.

- Poštovanje je put demokratije. Ovo danas što smo vidjeli mora stati. Ovo su SAD, nikada nije bilo ništa što nismo uspjeli uraditi, ako nismo uradili skupa. Predsjedniče Tramp pojavite se, izađite u javnost. Neka Bog sačuva sve naše vojnike. Hvala vam svima – rekao je Bajden.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.