STAVOVI

Bajrović za „Avaz“: Amerika je dovoljno jaka da ovo preživi, to je dobro i za BiH

Eventualni problem u Americi automatski bi se prelio na dešavanja na Balkanu, smatra Bajrović

Bajrović: Stvari će se razviti dobro. Arhiv

Piše: F. Karalić

7.1.2021

Kopredsjedavajući Američko-evropske alijanse Reuf Bajrović kometirao je za "Avaz" haos koji se sinoć dogodio u američkom Kongresu. On je pojasnio da su pristalice Donalda Trampa (Trump) jučer probale da spriječe jednu ceremonijalnu star koja je dosad u Americi uvijek išla glatko i time izvazvali vjerovatno najveću krizu, koja je trajala nekoliko sati, od građanskog rata u SAD 1860-tih godina.  

-Međutim, činjenica je da je ovo završeno, da se, nažalost, završilo sa četvero mrtvih. SAD je država koja je u stanju da preživi i Donalda Trampa. To se desilo kao rezultat snage institucija – smatra Bajrović.

On ističe da su Majk Pens (Mike Pence), potpredsjednik SAD, i Mič Mekonel (Mitch MCConell), odlučili da prate Trumpa, rezultati bi bili puno gori.

- Amerika je toliko podijeljena da i mali dodatak glasova pravi veliku razliku. Dobro je da je srce Republikanske stranke jučer napustilo Trampa. To je ono što treba pokazati, da je Amerika dovoljno jaka da ovo preživi i to je jako dobro za region i za Bosnu i Hercegovinu pogotovo. Eventualni problem u Americi automatski bi se prelio na dešavanja na Balkanu, to je sigurno. Treba ostati miran, stvari će se razviti dobro. Ovo jučer će ostati crna mrlja, jedan od najgorih dana u historiji Amerike. Ozbiljnija kriza je izbjegnuta i mislim da će ovo dugoročno biti dobro i za Republikance, koji će se otresti ove ultradesnice koja im se infiltrirala putem Trampa – zaključuje Bajrović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.