VODEĆI IMUNOLOG U SAD

Fauči: Na jesen bi moglo da se normalnije živi pod jednim uslovom

Fauči se nada da bi do jeseni moglo u Americi da se vakciniše 280 miliona ljudi, čime bi se postigao kolektivni imunitet

A. Ka. / AP

Entoni Fauči

Foto: Agencije


Vodeći imunolog u SAD Entoni Fauči (Anthony Fauci) predviđa da bi život u SAD mogao da počne da se vraća u normalu početkom jeseni, ali samo pod uslovom da se ubrza tempo vakcinacije.  

Fauči se nada da bi do jeseni moglo u Americi da se vakciniše 280 miliona ljudi, čime bi se postigao kolektivni imunitet. On je dodao ukoliko vakcinacija počne ubrzanim tempom da se odvija, prvi rezultati bi mogli da se vide već na proljeće, ali predviđa još nekoliko teških sedmica zbog novogodišnjih praznika.

Spori tempo vakcinacije frustrirajuće djeluje na zdravstvene zvaničnike i na dio naroda koji nestrpljivo čeka vakcinu, a samo trećina planiranog kontingenta vakcina je stiglo do američkih saveznih država, tri sedmice nakon što je počela kampanja.

- Kada god počinjete veliki program, uvijek ima problema. Mislim da su sada ti problemi sređeni - rekao je Fauči za AP, a prenio Dejli mejl.

Vakcinacija se polako ubrzava, a dnevno dozu dobije oko pola miliona Amerikanaca.

- Sada, kada su praznici završeni, mogli bismo da vakcinišemo milion ljudi dnevno, ako ne i više - dodao je Fauči.

NA VRH

Podijeli članak na