MJESTO SJEĆANJA

Ukrajinci žele Černobil na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine

Danas biljni i životnjski svijet preuzima napušten grad i sve zgrade iz sovjetskog doba, i prkosi radijaciji već više od tri decenije

Ukrajinske vlasti ističu da cijelo područje možda još narednih 24.000 godina neće biti moguće za život ljudi. Agencije

A. M.

7.1.2021

Ukrajinci zahtijevaju da mjesto najgore nuklearne katastrofe na svijetu grad Černobil bude upisan na UNESCO-vu listu svjetske baštine, kao zona koja je već odavno poznata svjetska znamenitost i lokalitet.

Eksplozija u četvrtom reaktoru nuklearne elektrane koja se desila aprila 1986. u gradu Černobil ostavila je teško kontaminirane djelove Ukrajine i susjedne Bjelorusije i dovela do stvaranja zone isključenja otprilike veličine manje evropske države.

Napušten grad

Međutim, danas biljni i životnjski svijet preuzima napušten grad i sve zgrade iz sovjetskog doba, i prkosi radijaciji već više od tri decenije. Sve ovo bi moglo da se promijeni, ukoliko se prihvati inicijativa Vlade Ukrajine da se to područje uvrsti na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Ukrajinske vlasti ističu da cijelo područje možda još narednih 24.000 godina neće biti moguće za život ljudi, ali je moguće iskoristiti njegov turistički potencijal, uz ograničeno vremensko zadržavanje i kontrolisano kretanje posjetilaca sa stručnim osobljem, piše TUmagazin.

Ukoliko ova inicijativa bude prihvaćena, Černobil bi moglo biti promovisan kao mjesto sjećanja, odnosno kao upozorenje i podsjetnik da se nuklearna katastrofa više nikad ne ponovi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.