NAKON NEREDA

Za obezbjeđivanje Kongresa 6.200 pripadnika Nacionalne garde

Pripadnici Nacionalne garde će doći u Vašington u narednih nekoliko dana

Gardisti će imati opremu za razbijanje demonstracija. Agencije

A. Ka. / Antena M

7.1.2021

Američko Ministarstvo odbrane je zvanično aktiviralo oko 6.200 pripadnika Nacionalne garde iz šest sjeveroistočnih saveznih država da pomognu policiji i drugim bezbjednosnim snagama u Vašingtonu poslije sinoćnih nemira u i oko Kongresa SAD. 

Vršilac dužnosti ministra odbrane Kristofer Miler potpisao je ukaze o aktiviranju Nacionalne garde iz saveznih država Virdžinija, Pensilvanija, Njujork, Nju Džersi, Delaver i Merilend za period do 30 dana.

Cilj aktiviranja Nacionalne garde je pomoć u obezbjeđivanju Kongresa SAD i okolnih oblasti do 20. januara, kada na dužnost stupa izabrani predsjednik SAD Džozef Bajden, rekao je zvaničnik Pentagona. Pripadnici Nacionalne garde će doći u Vašington u narednih nekoliko dana.

Iako je aktivirano 6.200 pripadnika, tačan broj njih koji će doći u glavni grad SAD možda će biti manji. Oni neće biti naoružani, ali će imati opremu za razbijanje demonstracija, naveo je neimenovani zvaničnik.

Odluka o njihovom aktiviranju donijeta je nakon što su gnijevne i naoružane pristalice odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) sinoć upale u Kongres SAD i privremeno spriječile poslanike da potvrde pobjedu Džo Bajdena ( Jo Biden) na izborima 3. novembra.

Tokom četvoročasovnog nasilja u Kongresu poginule su četiri osobe, uključujući demonstrantkinju koju je ranila policija. Pošto je policija očistila Kongres i okolinu od Trampovih pristalica, poslanici, koji su se prethodno krili od nasilnika i bili evakuisani, nastavili su zasijedanje i potvrdili pobjedu Bajdena.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.