AMERIKA

Trampove pristalice ukrale dva kompjutera, ugrožena nacionalna sigurnost

Panika u obavještajnim agencijama SAD

A. V. / Agencije

9.1.2021

Nedostaju najmanje dva kompjutera - Avaz
Nasilni protesti - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Najmanje dva kompjutera ukradena su iz američkog Kapitola tokom nasilnih protesta Trampovih (Trump) pristalica, uključujući jedan iz ureda predsjednice Zastupničkog doma SAD-a Nensi Pelosi (Nancy Pelosi), javlja Guardian.

Drugi kompjuter ukraden je iz ureda demokratskog senatora Džefa Merklija (Jeff Merkley) savezne države Oregon. Državni tužilac Majkl Šervin (Michael Sherwin) poručio je kako krađe kompjutera potencijalno predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Znakovi upozorenja bili su vidljivi sedmicama, danima i satima uoči upada Trampovih pristalica u Kongres: desničarske grupe pozivale su na društvenim mrežama na građanski rat, ubistva političara i napade na policiju, a ekstremisti sada sve glasnije pozivaju na nasilje uoči inauguracije Džoa Bajdena (Joe Biden), piše u subotu CNN.


Nasilne objave

"Tramp ili rat. Danas. Toliko je jednostavno", "Ako ne znaš pucati: Moraš naučiti. ODMAH", "Upast ćemo u vladine zgrade, ubiti policajce, ubiti zaštitare, ubiti savezne zaposlenike i agente i zatražiti ponovno prebrojavanje glasova", samo su neki primjeri nasilnih objava, prenosi CNN.

Pristalice predsjednika Donalda Trampa u srijedu su upale u zgradu Kongresa i prekinule sjednicu kako bi spriječile potvrdu pobjede bivšeg američkog potpredsjednika Džoa Badena na predsjedničkim izborima. U neredima je poginulo pet osoba, uključujući jednog policajca, a stručnjaci upozoravaju da su se pozivi na nasilje samo pojačali uoči Bidenove inauguracije.

- Primjećujemo prepiske zagovornika bjelačke nadmoći, desničarskih ekstremista, svi se osjećaju ohrabreno u ovom trenutku - rekao je Džonatan Grinblat (Jonathan Greenblatt), izvršni direktor Antidifamacijske lige (ADL).

- Očekujemo pogoršanje nasilja prije nego što postane bolje - upozorio je Grinblat.

Tramp je prvo pozvao pristalice da krenu na Kapitol, a nakon upada u Kongres tražio je da "ostanu smireni" i odu kući, ali je ponovio neutemeljene tvrdnje o krađi predsjedničkih izbora. Republikanski lideri, uključujući potpredsjednika Majka Penas (Mikea Pence) i vođu većine u Senatu Mitča Mekkonela (Mitch McConnell), najstrože su osudili nemire, ali čini se da to nije imalo utjecaja na radikalnu desnicu.


Zabrinutost zbog inauguracije

- Tramp će položiti zakletvu za drugi mandat 20. januara! - napisao je u četvrtak komentator na stranici thedonald.win, dan nakon upada rulje na Kapitol.

- Ne smijemo dopustiti komunistima da pobijede. Čak i ako moramo spaliti DC do temelja - dodaje.

Džon Skot-Rejlton (John Scott-Railton), istraživač u Citizen Labu, grupi sa Univerziteta Toronto koja nadgleda cyber sigurnost rekao je da je "užasno zabrinut" zbog inauguracije.

- Iako je šira javnost bila zaprepaštena onim što se dogodilo u Kongresu, u određenim prepiskama među desničarima se ono što se dogodilo smatra uspjehom", rekao je Skot-Rejlton za CNN.

- Inauguracija predsjednika SAD-a temeljni je element naše demokratije. Sigurnost svih koji sudjeluju na predsjedničkoj inauguraciji od najveće je važnosti - naveli su.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.