SJEDINJENE DRŽAVE

Demokrati idu u opoziv Trampa: Imamo snimke govora u kojima potiče rulju

Imamo snimke rulje koja nasilno napada Kapitol - twittao je Lieu

Tramp nahuškao svoje pristaše na upad na Kapitol?. Avaz

A. Čengić

10.1.2021

Napori demokrata da opozovu američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) dobili su zamah tokom vikenda, iako se još ne zna hoće li dovoljno republikanaca podržati taj potez tek nekoliko dana uoči kraja njegova mandata.  

Demokrati u Zastupničkom domu planiraju u ponedjeljak iznijeti optužbe za opoziv predsjednika nakon što je Tramp nahuškao svoje pristaše na upad na Kapitol u srijedu, objavio je demokrat Ted Lieu na Twitteru. 

Kalifornijski demokrat, koji je pomogao u izradi optužnice, rekao je da je 190 zastupnika dalo svoj potpis. Do subote poslijepodne to nije učinio niti jedan republikanac, rekla je Lieuova glasnogovornica.

Imamo snimke govora u kojima Tramp potiče rulju. Imamo snimke rulje koja nasilno napada Kapitol - twittao je Lieu u subotu navečer. 

Hvali pristaše, pa osuđuje njihovo nasilje

Tramp je prvo pohvalio svoje pristaše na Kapitolu, a kasnije je objavio video u kojemu osuđuje njihovo nasilje. Pozvao je pristaše da se ostanu mirni i odu kući na nagovor pomoćnika, među kojima neki tvrde da bi mogao biti izbačen iz ureda ili pravno odgovarati, otkrili su izvori za Reuters. 

Od poraza na izborima 3. novembra, Tramp iznosi neutemeljene tvrdnje o izbornoj prevari. 

Petero ljudi, uključujući policajca koji je osiguravao Kapitol, ubijeno je u neredima u srijedu, a deseci su optuženi zbog napada na Kapitol.

Istražuju se sigurnosni propusti

Vlasti istražuju sigurnosne propuste, a neki zastupnici se pitaju jesu li rulja imala pomoć iznutra nakon što su se proširile fotografije policajaca kako sklanjaju barikade i poziraju s izgrednicima. 

- Vrlo je jasno da su se informacije iznutra dijelile s tim pojedincima i o tome treba provesti istragu - rekao je demokratski zastupnik Mondaire Jones za CNN. 

Opoziv predvođen Zastupničkim domom koji kontroliraju demokrati, mogao bi izazvati drugo suđenje bez presedana u Senatu pod kontrolom republikanaca koji je u prvom suđenju odbacio optužbe da je Trump ugrozio nacionalnu sigurnost.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.