ZATAŠKAVANJE

Kinezi obrisali ključne podatke o koronavirusu, nestale i studije iz laboratorije u Vuhanu

U međuvremenu, kineski mediji objavili su na stotine priča u kojima se objašnjava da koronavirus nije čak ni potekao iz Vuhana

Kinezi obrisali ključne podatke o koronavirusu. AGENCIJE

A. Fazlić

11.1.2021

Kineska vlada suočava se sa novim optužbama da pokušavaju da "zataškaju" informacije o koronavirusu nakon što su zvaničnici, navodno, obrisali krucijalne podatke iz laboratorije u Vuhanu iz koje je, kako se sumnja, potekao virus, prenosi Daily Mail.

Mediji pišu da je na stotine stranica punih informacija o ispitivanjima koja su sprovedena u Institutu za virologiju u Vuhanu jednostavno nestalo. 

Navodno su obrisani detalji više od 300 studija, uključujući i one gdje se vršilo ispitivanje transfera virusa sa životinja na ljude, koji su bili objavljeni na sajtu kineske Nacionalne Fondacije za prirodne nauke (NSFC).

Sumnja se da su ovim potezom Kinezi pokušali da zataškaju pravu istinu o porijeklu korona virusa.


Otkriće o brisanju ključnih podataka usljedilo je sedam dana nakon što je Kina onemogućila ulazak zvaničnicima WHO u tu zemlju. U međuvremenu, kineski mediji objavili su na stotine priča u kojima se objašnjava da koronavirus nije čak ni potekao iz Vuhana.

Kako navodi Daily Mail, sa sajt NSFC obrisane su i studije Ši Žengli, čuvenog virologa iz Vuhana, koju mnogi zovu "žena šišmiš" jer je ulazila u pećina da uzime uzorke od slijepih miševa.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.