VAŠINGTON

U Kongresu kreće rušenje Trampa, optužuju ga za poticanje pobune

Članak o opozivu ukazuje na ponovljene Trampove lažne tvrdnje da je pobijedio na izborima i njegov govor okupljenim 6. januara

A. Č. / CNN

U dokumentu se Trampa optužuje za "poticanje na pobunu"

Foto: Agencije


Demokrati su službeno predstavili rezoluciju o opozivu Donalda Trampa (Trump) zbog prošlosedmičnog upada njegovih pristaša u Kapitol u Vašingtonu, javlja CNN.

U dokumentu se Trampa optužuje za "poticanje na pobunu" te se tvrdi da je aktivno poticao nasilje.

Također, u rezoluciji se spominju Trampove lažne tvrdnje o ukradenim izborima kao i snimka na kojoj je državnog sekretara Džordžije tražio da mu pronađe 11.000 glasova. 

Rezolucija o opozivu, o kojoj će Zastupnički dom glasati ove sedmice, prvi je korak demokrata prema tome da Tramp postane prvi predsjednik u historiji koji je dva puta opozivan.

Članak o opozivu ukazuje na ponovljene Trampove lažne tvrdnje da je pobijedio na izborima i njegov govor okupljenim 6. januara, netom prije nego što se njegova rulja probila u Kapitol. 

Također je citiran i Trampov poziv s republikanskim državnim tajnikom iz Džordžije u kojem ga je Tramp pozvao da "pronađe" dovoljno glasova kako bi pobijedio na tamošnjim izborima.  

- Svime ovime Trump je ozbiljno ugrozio sigurnost Sjedinjenih Američkih Država i vladinih institucija. Prijetio je integritetu demokratskog sustava i ometao mirnu tranziciju vlasti. Time je iznevjerio svoje povjerenje kao predsjednik - navedeno je u rezoluciji.

Rezolucija se također poziva na 14. amandman američkog Ustava, napominjući da on zabranjuje obnašanje dužnosti bilo kojoj osobi koja se upustila u pobunu ili pobunu protiv SAD-a. 

NA VRH

Podijeli članak na