UGROZIO SIGURNOST SAD

Demokrati predstavili rezoluciju o opozivu optužujući Trampa za "poticanje na pobunu"

Prvi je korak demokrata prema tome da Tramp postane prvi predsjednik u historiji koji je dva puta opozivan

N. Aj. / CNN

11.1.2021

Pelosi: Prvi put izričito rekla kako će Dom nastaviti s donošenjem rezolucije o opozivu. AFP

Demokrati su zvanično predstavili njihovo rezoluciju za impičment predsjednika Donalda Trampa (Trump), optužujući ga za "poticanje pobune" zbog njegove uloge u protestima prošle sedmice kada su demostranti upali u Kapitol u Vašingtonu.

Rezolucija o opozivu o kojoj će Parlament glasati ove sedmice prvi je korak demokrata prema tome da Tramp postane prvi predsjednik u historiji koji je dva puta opozivan.

Ometao mirnu tranziciju vlasti

U jednom članu impičmenta ukazuje se na ponovljene Trampove lažne tvrdnje da je pobijedio na izborima i njegov govor okupljenima 6. januara prije nego što su pro-Trampovi izgrednici probili Kapitol. Također se citirao Trumpov poziv s republikanskim državnim sekretarom iz Džordžije, u kojem ga je predsjednik pozvao da "pronađe" dovoljno glasova da Tramp pobijedi u toj državi.

- U svemu tome, predsjednik Tramp ozbiljno je ugrozio sigurnost Sjedinjenih Država i njihovih vladinih institucija. Prijetio je integritetu demokratskog sistema, ometao mirnu tranziciju vlasti i ugrozio granu vlade. Time je iznevjerio povjerenje kao predsjednik, na očiglednu povredu naroda Sjedinjenih Država - piše u rezoluciji.

Pelosi prvi put rekla kako će Dom nastaviti s donošenjem rezolucije

Rezolucija, koju su predstavili demokrati Dejvid Čičilejn (Davi cicilline) iz Rod Ajlenda, Džejmi Raskin (Jamie) iz Merilenda i Ted Liu (Lieu) iz Kalifornije, također citira i 14. amandman Ustava, ističući da "zabranjuje obnaanje dužnosti bilo kojoj osobi koja je bila povezana s pobunom protiv Sjedinjenih Država".

Predsjednica Doma Nensi Pelosi (Nancy) kazala je predstavnicima demokrata da će Dom nastaviti s donošenjem rezolucije o opozivu ove sedmice, osim ako se potpredsjednik SAD Majk Pens (Mike Pence) ne pozove na 25. amandman za uklanjanje Trampa s vlasti.

Ovo je bio prvi put da Pelosi izričito kaže kako će Dom nastaviti s donošenjem rezolucije o opozivu, iako je bilo jasno da su se demokrati iz Doma brzo spojili oko rezolucije o opozivu u danima nakon nereda na Kapitolu, gdje je umrlo pet osoba, uključujući američkog policajca iz Kapitola.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.