INDIJANA

Sve je bilo spremno za egzekuciju Lize Montgomeri, a onda se dogodio preokret

Trenutno jedina žena osuđena na smrtnu kaznu

Lisa Montgomeri. Agencije

F. Mustafić

12.1.2021

Savezni sud u Indijani odobrio je Lizi Montgomeri (Lisa Montgomery) odgodu izvršenja smrtne kazne do saslušanja o mentalnom stanju osumnjičene,m samo nekoliko sati prije nego li je trebala biti smaknuta, javlja CNN.

Naime, advokati trenutno jedine žene osuđene na smrtnu kaznu, tvrde da ona ima oštećenja mozga jer su je tukli dok je bila dijete te da je mentalno bolesna, zbog čega ne bi trebala biti smaknuta.

Montgomeri (52) je trebala biti smaknuta smrtonosnom injekcijom 12. januara u Indijani.

Kuhinjski nož

Na smrt je osuđena 2008. godine zbog ubistva iz 2004. godine kada je zadavila trudnicu u Misuriju i iz njene maternice izvadila bebu.

Montgomeri je 2004. otputovala iz Kanzasa u dom Bobi Džo Stinet (Bobbie Jo Stinnett) u Misuriju kako bi od nje kupila štene, navodi se u saopćenju američkog ministarstva pravosuđa.

Kada je Montgomeri ušla u njenu kuću, počela je daviti Stinet, koja je bila u osmom mjesecu trudnoće, dok žrtva nije izgubila svijest, navodi se.

Potom joj je Montgomeri kuhinjskim nožem zarezala utrobu, zbog čega se ona povratila svijesti. Borba se nastavila i Montgomeri je zadavila Stinet. Montgomeri je potom izvadila bebu iz tijela, uzela ju sa sobom, i pokušala predstaviti bebu kao svoju.

Posljednja pogubljenja

Sud je presudio da je Montgomeri kriva za otmicu i ubojstvo te je jednoglasno odlučio o smrtnoj kazni.

Federalna smrtna kazna postoji u svih 50 američkih država i teritorija ali se koristi iznimno rijetko. Posebnu zabrinutost izaziva u onim američkim državama u kojima je ukinuta smrtna kazna.

Posljednja žena koja je pogubljena u SAD-u na federalnom nivou bila je Boni Hedi (Bonnie Heady), 1953.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.