KINA POPUSTILA

Ekspertni tim WHO-a u četvrtak u posjeti Vuhanu

Tedros je izjavio da će se naučnici, koji dolaze iz nekoliko zemalja, usmjeriti na to kako je COVID-19 prvi put prešao na ljude

Posjeta se očekivala mjesecima. AFP

F. Mustafić

12.1.2021

Kina je saopćila u utorak da će ekspertni tim Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) započeti svoju misiju potrage za činjenicama u ovoj sedmici u centralnom gradu Vuhanu gdje je virus prvi put uočen krajem 2019. godine.

Portparol ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian danas je izjavio da će eksperti otputovati avionom iz Singapura u Wuhan u četvrtak. Ostali detalji njihove posjete nisu objavljeni, i Nacionalna zdravstvena komisija kineske vlade nije ponudila nikakvih drugih informacija.

Posjeta se očekivala mjesecima a čelnik WHO Tedros Adhanom Gebrejesus (Ghebreyesus) prošle je sedmice izrazio nezadovoljstvo što je toliko vremena trebalo da se finaliziraju aranžmani posjete ekspertnog tima.

Nakon što je Kina objavila posjetu u ponedjeljak, Tedros je izjavio da će se naučnici, koji dolaze iz nekoliko zemalja, usmjeriti na to kako je COVID-19 prvi put prešao na ljude.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.