SKANDAL U IRSKOJ

U katoličkim domovima za 80 godina umrlo 9.000 djece

Ustanove ovakvog tipa vodile su većim dijelom 20. stoljeća časne sestre i drugi pripadnici Rimokatoličke crkve

Finansirala ih je država. Ilustracija

A. Č.

12.1.2021

Prema novom izvještaju irske vlade, oko 9.000 djece umrlo je u irskim crkvenim ustanovama. Radi se o otprilike 15 posto sve djece koja su rođena ili su živjela u tim institucijama tokom perioda od 80 godina.

U izvještaju se spominje i emocionalno zlostavljanje žena, posebno za vrijeme poroda. Vladini podaci pokazuju da je stopa smrtnosti djece u domovima u kojima su desetine hiljada žena, uključujući i one silovane, bile poslane na porod, iznosila pet puta više od stope smrtnosti djece rođene u obiteljima s vjenčanim roditeljima. 

Ustanove ovakvog tipa vodile su većim dijelom 20. stoljeća časne sestre i drugi pripadnici Rimokatoličke crkve. Finansirala ih je država, a funkcionirale su i kao agencije za usvajanje. Posljednji takav dom zatvorio se 1998.

Prema ženama koje su rodile izvan braka najgrublje su postupali očevi djece i njihova uža porodica. No, takav su stav odobravale i institucije države te crkva, stoji u izvještaju. 


Testirali vakcine na djeci bez dozvole

Komisija za istragu Ustanova za majke i djecu također je istražila navode da su se neka djeca iz domova koristila za ispitivanje djelovanja vakcina, bez pristanka roditelja. Utvrdila je sedam takvih slučajeva testiranja vakcina na djeci, koja su se odvijala od 1934. do 1973. 

Bivša štićenica jednog od domova rekla je za NBC News da su je u ustanovi u Corku koristili kao "pokusnog kunića" za vakcine prije nego što ju je 1961. usvojila obitelj iz Filadelfije. 

U izvještaju se dodaje da ustanove nisu poštivale relevantne regulatorne i etičke standarde toga vremena jer ni majke djece ni njihovi skrbnici nisu dali saglasnost za takva ispitivanja, a nisu dobivene ni potrebne dozvole.

Isprika premijera

Premijer Mišel Martin (Micheal) službeno će se ispričati te će pružiti financijsku podršku i predložiti zakone koji nalažu iskopavanja, ekshumaciju i, gdje je to moguće, identifikaciju posmrtnih ostataka, navodi vlada u priopćenju. 

- Izvještaj jasno pokazuje da je u Irskoj desetljećima bila prisutna zagušujuća, represivna i mizogina kultura sa sveprisutnom stigmatizacijom neudanih majki i njihove djece - izjavio je ministar Roderic O'Gorman.

Istraga je pokrenuta prije šest godina nakon što je dokaze o masovnom groblju u Tuamu otkrila lokalna povjesničarka Catherine Corless koju su progonila sjećanja iz djetinjstva na mršavu djecu iz doma. 

Posmrtni ostaci više od 800 djece (od novorođenčadi do trogodišnjaka) pokopani su između 1925. i 1961. godine u samo jednom od "Mother and Baby Homes", zabilježeno je u izvješću iz 2017. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.