NJEMAČKA

Zatvoreno najveće ilegalno tržište na Darknetu, trgovali drogom i falsificiranim novcem

Zaplijenjeno je više od 20 servera u Moldaviji i Ukrajini

A. Č.

Trgovalo se sa 140 miliona eura

Foto: Ilustracija


Njemački istražitelji zatvorili su vjerovatno najveće ilegalno tržište na Darknetu. Tu je pola miliona korisnika za kriptovalutu trgovalo drogom i falsificiranim novcem – u vrijednosti od 140 miliona eura.

Serveri „DarkMarketa" su isključeni, a navodni operater, 34-godišnji Australac, prošlog vikenda je uhapšen na njemačko-danskoj granici i nalazi se u pritvoru, saopćilo je državno odvjetništvo u Koblenzu. 

Osim toga, zaplijenjeno je više od 20 servera u Moldaviji i Ukrajini. 

Na "DarkMarketu" uglavnom se trgovalo drogom, ali i falsificiranim novcem, ukradenim podacima o kreditnim karticama, anonimnim SIM-karticama i malware-softwareom. Platforma je imala pola miliona korisnika, a transakcije su obavljane u kriptovalutama i to u vrijednosti od 140 miliona eura.

Kriminalistički inspektorat u Oldenburgu intenzivno je radio na tom slučaju mjesecima, pod vodstvom Središnjeg pokrajinskog ureda za kibernetički kriminal iz Koblenza, rekao je u utorak državni odvjetnik. 

Pritom se sarađivalo s vlastima iz SAD, Australije, Velike Britanije, Danske, Švicarske, Ukrajine i Moldavije. Koordinaciju je preuzeo Europol.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na