MOSKVA

Navaljnom prijeti zatvor ako se vrati u Rusiju

Navaljni se trenutno nalazi u Njemačkoj, gdje je prebačen u avgustu, nakon što mu je naglo pozlilo

Aleksej Navaljni. Agencije

F. Mustafić

13.1.2021

Rusko pravosuđe saopćilo je da je primilo žalbu kojom se traži da uvjetna zatvorska kazna protiv protivnika Kremlja Alekseja Navaljnog bude preinačena u zatvor.

Navaljni se trenutno nalazi u Njemačkoj, gdje je prebačen u avgustu, nakon što mu je naglo pozlilo.

Laboratorije u zapadnoj Evropi zaključile su kako je Navaljni otrovan nervnim agensom iz porodice novičok.

Preživio trovanje

Na internetskoj stranici moskovskog pravosuđa navodi se kako se zahtijeva “poništavanje uvjetne kazne” protiv Navaljnog, zbog “neispunjavanja nametnutih obaveza“, jer nije “popravio štetu koju je počinio ili je počinio novi prestup“.

Navaljni je odmah reagirao na Twitteru, navodeći da je žalbu podnijela zatvorska služba (FSIN) zbog presude iz decembra 2014. godine.

- Putin je toliko bijesan kada je vidio da sam preživio trovanje da je zatražio od FSIN-a da sudski zatraži da uvjetna zatvorska kazna bude zamijenjena zatvorom - naveo je opozicionar.

Izlazak iz kome

Navaljni je osuđen na tri i po godine uvjetnog zatvora zbog navodne pronevjere 26 miliona rubalja iz filijale francuske kozmetičke kompanije "Yves Rocher".

Iz FSIN-a navode da Navaljni nije poštovao obaveze o uvjetnoj zatvorskoj kazni, jer se nije vratio u Rusiju poslije oporavka u Njemačkoj.

Od izlaska iz kome, Navaljni optužuje Putina da je naredio njegovo ubistvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.