PANDEMIJA

U ponedjeljak počinje masovno vakcinisanje u Hrvatskoj

Tražilo se od liječnika da naprave popis svojih pacijenata starijih od 65 godina

Masovna vakcinacija u Hrvatskoj. Ilustracija

Fena

13.1.2021

U ponedjeljak u Rijeci počinje vakcinisanje protiv koronavirusa opće populacije, tačnije svih starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika koji su se odlučili na tu najučinkovitiju zaštitu, piše "Jutarnji list".

Direktor Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Vladimir Mićović kaže da su već pripremljeni punktovi u gradu, ali i u županijskim ispostavama u Delnicama, na Cresu, Krku, Lošinju, Rabu, Opatiji i Crikvenici.

Količina vakcina

Njegova je procjena da bi se u Rijeci s takvom organizacijom moglo cijepiti od 400 do 500 građana dnevno na svakom punktu, a moguće i više stigne li dovoljan broj doza cjepiva.

I pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč potvrdio je da će sljedećeg tjedna u glavnom gradu Hrvatske također krenuti cijepljenje opće populacije jer je pri kraju cijepljenje u domovima za starije i zdravstvenih djelatnika.

Napominje da će brzina procjepljivanja ovisiti o količini cjepiva koje će dolaziti u Hrvatsku.

Izbjegavaju obavezu

Moguće je da djelomično bude problema upravo s naručivanjem jer manji dio liječnika nije bio previše sklon provesti navode Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poslan u primarnu zdravstvenu zaštitu još početkom decembra.

Naime, tražilo se od liječnika da naprave popis svojih pacijenata starijih od 65 godina, kroničnih bolesnika te drugih, na kojem bi se upisali oni koji se žele cijepiti. I dok je najveći dio liječnika to shvatio ozbiljno i dostavio tražene podatke, neki su izbjegavali tu obavezu što bi dijelom mogao biti problem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.