HISTORIJSKI DAN

Zastupnički dom Kongresa izglasao opoziv Donalda Trampa

Pens je odbio poziv na upotrebu 25. amandmana

Piše: H. Javor - Ibrahimbegović - N. Ajnadžić / CNN

13.1.2021

Izglasan opoziv Donalda Trampa. AFP

Zastupnički dom Kongresa izglasao je jučer odobravanje rezolucije kojom se poziva da se odlazeći američki predsjednik Donald Tramp (Trump) ukloni sa dužnosti putem 25. amandmana.

Pens je odbio poziv na upotrebu 25. amandmana, konstatirajući da to nije najbolje za državu te je sve nazvao političkom igrom.

Ako obična većina od 435 zastupnika odobri optužbe, postupak se seli u Senat, gornji dom Kongresa, koji provodi suđenje. Prema Ustavu, potrebne su dvije trećine senatora da se predsjednik osudi i smijeni. No obična većina može odlučiti da se ne može ponovno kandidirati. Demokrati imaju većinu u Predstavničkom domu pa se očekuje da će prijedlog proći.

22.54 Republikanac Džim Džordan (Jim Jordan) rekao je kako nije iznenađen brojem republikanaca koji su glasali za Trampov opoziv, ali da se nadao da će ih biti manje.

Na pitanje smatra li još Trampa liderom Republikanske partije, iako je upozvan dva pita, Džordan je rekao:

- Naravno. Njegova podrška je snažna jer Amerikanci cijene to da protekle četiri godine on uradio više od onoga što je rekao da hoće i više od svakog predsjednika.

22.46 Deset republikanaca glasalo je za opoziv Donalda Trampa. To su Džon Katko (John Katko), Džejmi Hereri Bjutler (Jamie Herrera Beutler), Adam Kinziger, Fred Apton (Upton), prva žena Republikanske partije Elizabeta Činij (Elizabeth Cheney), Den Njuhaus (Dan Newhouse), Piter Majer (Peter Meijer), Entoni Gonzalez (Anthony), Tom Rajs (Rice) i David Valadao.

22.43 Izvor blizak CNN-u izjavio je da će Tramp dati uskoro kratku izjavu vezanu za njegov opoziv. 

22.32 Republikanac Adam Kinziger (Kinzinger), koji je glasao za opoziv Donalda Trampa, izjavio je za CNN da je miran i zadovoljan svojim izborom.

- Mislim da je ovo jedan od onih glasova koji nadilazi bilo kakvu trenutnu političku implikaciju. Ovo je jedno od onih glasanja kojeg ćete se sjećati i prepričavati ga kad budete imali 80 godina - izjavio je Kinziger.

22.28 Predstavnički dom Kongresa izglasao je opoziv Donalda Trampa. Ovo je prvi put u historiji SAD da je dva puta izglasan opoziv za istog predsjednika.


Tokom glasanja u Predstavničkom domu. Printscreen

22.23 Kako prenosi CNN, najmanje deset republikanaca glasat će za opoziv Trampa.

21.54 Počinje glasanje za opoziv Donalda Trampa. Kako prenosi CNN, očekuje se da glasanje traje oko sat do sat i po. Također, sedam republikanaca trebalo bi glasati za opoziv. Piter Majer (Peter Meijer) na Twitteru je objavio da je Tramp izdao zakletvu tako što je pokušao potkopati konstintucionalne procese i mora snositi odgovornost za prošlosedmične događaje.

- Teška srca, glasat ću za opoziv Donalda Trampa - napisao je Majer i time postao sedmi republikanac koji je najavio glasanje protiv Trampa.


21.42 Demokrata Steni Hojer (Steny Hoyer) uporedio je napad na Kapitol sa 11. septembrom, ali je istakao da napad na Kapitol nije bio od bilo koje druge strane, nego od strane američkih huligana koje je na to potakao predsjednik Tramp.

Složio se sa izjavom Pelosi da Amerika nikada do sada nije doživjela veću izdaju od strane predsjednika i njegovog kabineta.

Dodao je da ovo neće biti obično glasanje.

- Danas pišemo historiju. Ustav i vladavinu prava koju smo mi naslijedili moramo proslijediti mlađim generacijama. U pitanju je princip, a ne utrka sa vremenom - kazao je Hojer.

Jake snage oko Kapitola u Vašingtonu. AFP

21.28 Demokarata Set Multon (Seath Moulton) kazao je kako je u Vašingtonu trenutno više trupa nego u Afganistanu.

- A tu su da bi nas branili od Trampovih sljedbenika - kazao je Multon.

21.25 Mič Mekonel (Mitch McConell) danas poslijepodne je poslao poruku svojim republikanskim kolegama o opozivu, napisavši da "dok su mediji puni špekulacija", nije donio "konačnu odluku o tome kako će glasati i namjeravam slušati pravne argumente kada budu predstavljeni Senatu".

21.20 Od sinoć su u i oko Kapitola pojačane sigurnosne snage. Međutim, sada je još više povećan sigurnosni perimetar zbog grupe demonstranata koja se pojavila sa transparentima ispred Kapitola. Demonstranti su skandirali i vikali na policijske snage, koje su ih, kako CNN navodi, uspješno savladale. Napustili su prostor oko Kapitola. Policija je nosila veliki broj gumenih lisica.


Guden: Ova optužba je lažna. Printscreen

21.13 Republikancu iz Obame Beriju Muru (Barry Moore) danas se prvi put ikad obratio u američkom kongresu. Njegov stav je taj da ako se danas podrži Trampov opoziv, da će u budućnosti opoziv uvijek predstavljati politički proces. 

21.00 Republikanac iz Teksasa lažno tvrdi da su demokrati odbili osuditi proteste prošle godine, prenosi CNN.

20.54 Debata povodom opoziva Donalda Trampa u Kapitolu privodi se kraju. Kongresnici izlažu svoje stavove za ili protiv opoziva.

20.46 Republikanac iz Teksasa Lens Guden (Lance Gooden) rekao je prilikom svom izlaganja da se prvo moraju sagledati činjenice.

- Ova optužba je lažna. Brojni demokrati, uključujući novoizabranog predsjednika Džoa Bajdena (Joa Bidena), predsjednicu Predstavničkog doma Nensi Pelosi (Nancy) i druge starije članove kongresnog kluba stranke, osudili su nerede i pljačke prošle godine, podržavajući istovremeno mirne proteste protiv rasizma i policijske brutalnosti - naveo je Guden.

20.40 Demokrata iz Kalifornije, Ana Ešo (Anna Eshoo) nazvala je Trampa "izdajnikom SAD“.

- Buduće generacije neće znati imena svih nas koji se danas nalazimo ovdje, ali će znati šta smo učinili i zašto. Moramo opozivati predsjednika, jer je poticao masu koja je napala Kapitol Sjedinjenih Država. Svetost naše demokratije - kazala je Ešo.


Ešo: Kapitol je svetost naše demokratije. Printscreen

20.32 Džejson Krou (Jason Crow), veteran i demokrata pozvao je svoje kolege republikance da pokažu djelić hrabrosti američkim trupama tako što će glasati za opoziv predsjednika Trampa, unatoč njihovom strahu od posljedica.

20.19 Sara Džejkobs (Sarah Jacobs) iz Demokratske stranke smatra da jedino mogu sačuvati svoju demokratiju za koju se toliko dugo zalažu, ako predsjednik Tramp odgovora za svoje postupke.

20.10 Donald Tramp pozvao je na mirne demonstracije koje su planirane u cijeloj zemlji. Kako prenosi CNN, Tramp prati debatu u Kongresu za njegov opoziv.

- Zbog najavljenog većeg broja demonstracija naglašavam svim građanima da ne smije biti nasilja, kršenja zakona i vandalizma bilo koje vrste. To nije ono za šta se ja zalažem i nije ono za šta se Amerika zalaže. Pozivam sve Amerikance da pomognu u ublažavanju trenutne napetosti - kazao je Tramp za Fox News, prenosi CNN.

20.08 Demokrata Džejson Krou (Jason Crow) kazao je kako je teško biti pravi vođa.

- Vrijeme je za opoziv - poručio je Krou.


19.40 Republikanac Den Njuhaus (Dan Newhouse) će biti šesti republikanac koji će glasati za opoziv Trampa.

- Svi mi, uključujući i mene, smo krivi što ranije nismo progovorili, prije nego što je predsjednik pokrenuo nasilne proteste.

19.40 Jedna od autorica teksta opoziva Donalda Trampa demokrata iz Kolorada Dijana Degete (Diana DeGette) u svom obraćanju izjavila je da je predsjednik ništa nije naučio u posljednju godinu te da predstavlja opasnost za sigurnost cijele nacije.

19.27 - Donald Tramp je najopasnija osoba koja je ikada obnašala predsjedničku funkciju u SAD, kazao je demokrata Žoakin Kastro (Joaquin Castro).

Pitao je prisutne šta misle šta bi bilo da su demonstranti 6. januara ušli u salu gdje su bili kongresnici. 

19.24 Lider manjina u Kongresu Kevin Mekartni (McCartny) rekao je da predsjednik Tramp treba snositi odgovornost za smrtonosni napad na Kapitol prošle sedmice, ali da bi njegov opoziv bio velika "pogreška".

19.22 Republikanac iz Njudžersija Džef van Dru (Jeff Van Drew) tvrdi je da opoziv Trampa po drugi put podijelio SAD.

19.16 Lider republikanaca u američkom Senatu Mič Mekonel neće pristati da se Senat ranije sazove, tvrde izbori bliski republikancima.

Portparol Mekonela, Dag Andred (Doug) to je prije nekoliko trenutaka potvrdio na Twitteru.


19.12 Demokrata Hakin Džefris (Hakeem Jeffries) u svom govoru naveo ja da će glasati za opoziv Trampa te je istakao da Tramp trenutno predstavlja "živući prekršaj".

19.10 Republikanac Jim Jordan tvrdi da demokrate sa ovim opozivom žele "otkazati predsjednika Trampa".

19.00 Republikanac Darel Isa (Darell Issa) je u svom izlaganju pred Kongresom istakao da se Donald tramp za sve 4 godine vladavine ponašao isto, da ne predstavlja trenutnu opasnost i da je i prošle sedmice pozivao na mirne proteste.

18.58 Lider republikanaca u američkom Senatu, Mič MeKonel (Mitch McConnell) neće javno podržati opoziv Trampa, dok isti ne izglasa Kongres.

18.45 Izvor blizak CNN-u tvrdi da članovi Republikanske stranke žele glasati za opoziv Trampa, ali se plaše za svoje živote.

18.40 Republikanac Džim Džordan (Jim Jordan) u svom izlaganju tvrdi da je opsesija za opoziv Trampa počela samo 19 minuta nakon što je on preuzeo funkciju predsjednika SAD.

18.34 Predsjednica Zastupničkog doma u Kongresu Nensi Pelosi (Nancy), nakon glasanja o pravilima za opoziv aktuelnog predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump), otvorila je debatu o opozivu.

- Donald Tramp predstavlja direktnu opasnost za cijelu američku naciju. Mi smo danas odgovorni jedni pred drugima, pred narodom i pred Bogom - kazala je Pelosi. 

Džordan: opsesija za opoziv Trampa počela samo 19 minuta nakon što je on preuzeo funkciju predsjednika SAD. Printscreen

18.26 Zastupnički dom Kongresa glasao je za pravila o opozivu Donalda Trampa. Skoro svi demokrati su glasali za, a republikanci protiv. Počela debata.

18.16 Kako javljaju reporteri CNN-a, predsjednik Tramp se nigdje nije pojavio niti se očekuje njegovo oglašavanje danas.

18.13 Džejmi Herera-Bjutler (Jaime Herrera-Beutler), Republikanka iz Vašingtona u intervjuu za CNN je izjavila da uopće nije u strahu hoće li njezin glas za opoziv Trampa imati bilo kakve posljedice.

- Samo želim da ljudi shvate da ovdje nije u pitanju biranje strana, nego biranje istine - kazala je ona.

18.01 Republikanac Džim Džordan (Jim Jordan) smatra da bi Liz Čejni trebala biti smijenjena s vodeće pozicije u stranci zbog podržavanja Trampovog opoziva.

17.45 Debata koja se očekuje nakon glasanja o pravilima opoziva, vodit će predsjedavajuća Zastupničkog doma Nensi Pelosi (Nancy).

17.30 CNN-ov izvor iz Republikanske stranke navodi da se vođa senatske većine Mič Mekonel zalaže za opoziv Trampa.

Pripadnici Nacionalne garde u Kapitolu. AFP

17.18 Još traje glasanje o pravilima kojima se regulira glasanje o opozivu predsjednika.

16.51 Izvori CNN-a javljaju da Donald Tramp nema namjeru odstupiti s funkcije, te su dodali da uopće nije oformio pravni tim niti ima bilo koju strategiju odbrane.

16.41 Počelo je glasanje o pravilima koja reguliraju članak za opoziv Donalda Trampa.

16.30 Kongresnici privode debatu kraju i spremaju se za glasanje za opoziv Donalda Trampa.

16.27 Tramp je predvodio napad na Kapitol Hil. Američki narod ne može okretati glavu na njegove postupke - kazala je demokrata Ilhan Omar.

16.25 Republikanac Dan Bišop (Bishop) u toku svog obraćanja Kongresu izjavio je da je opoziv Trampa nezakonit i da je to odluka "ljutite većine".

16.23 Glasajte za opoziv Donalda Trampa - kazala je demokrata Roza Delauro (Rosa DeLauro), između ostalog.


Omar: Američki narod ne može okretati glavu na njegove postupke. CNN

16.16 Poslije kratke pauze, nastavljena je debata.

16.11 Zastupnici Predstavničkog doma trenutno su na kratkoj pauzi.

16.05 Republikanka Nensi Mejs (Nancy Mace) ističe da nije isključivo Tramp kriv za napad te da se trebaju odgovornim smatrati i svi kongresnici koji su doprinijeli tome. Također, istaknula je da ubrzavanje opoziva dovodi u pitanje ustavne procese SAD.

16.04 U ime Demokratske partije obratila se Džulija Brauni (Julia Brownley).

- Današnji dan i ovo glasanje će definirati našu historiju - kazala je Brauni.

16.02 Republikanac Džejson Smit (Jason Smith) rekao je kako su proteklih sedam dana bili veoma poražavajući za cijelu naciju.

- Važno je da saznamo šta je pošlo po zlu i da stavimo narod ispred politike - kazao je Smit.


Dio rezolucije o opozicu Trampa. CNN

15.58 U konačnoj verziji dokumenta za opoziv predsjednika Dolanda Trampa stoji u jednom dijelu odluke da je Tramp svojim ponašanjem pokazao da će ostati prijetnja nacionalnoj sigurnosti, demokratiji i Ustavu ako mu se dozvoli da ostane na tom položaju. Navodi se da se ponašao na način koji je nespojiv sa samoupravom i vladavinom zakona. Zbog toga, Donaldu Trampu se jamči opoziv i suđenje, uklanjanje sa dužnosti predsjednika i diskvalifikacija za obnašanje i uživanje bilo koje časne dužnosti, povjerenja ili dobiti pod zakonima Sjedinjenih Država.

15.45 - Donald Tramp je prekršio zakletvu. Ako ovi postupci nisu dovoljni za opoziv, šta onda jeste - poručio je demokrata Steni Hojer (Steney Hoyer).

Dodao je još da nije kasni da se uradi prava stvar.

- Tramp nije časno služio građanima SAD - kazao je Hojer.

Hojer: Ako ovo nije za opoziv, onda ne zna šta je. CNN


15.38 Republikanac Rodni Dejvis (Rodney Davis) naglasio je da se napad na Kapitol Hil više nikada ne smije ponoviti.

- Republikanci i demokrate moraju raditi zajedno kako bi spriječili slične događaje u budućnosti, posebno napade na državne institucije, ne samo zbog svoje sigurnosti, već i zbog sigurnosti svih građana SAD - kazao je Dejvis.

15.35 Demokrata Džudi Ču (Chu) kazala je kako je Donald Tramp mora odgovarati za svoje postupke i podsticanje napada na Kongres i nasilja.

15.32 Trenutno se u Predstavničkom domu prisutnima obraća republikanac Tom Kol (Cole) koji ističe da se ne treba brzati sa istragom i opozivanjem Trampa, sa obzirom na to da mu je ostalo samo sedam dana mandata. Dodao je da svi moraju razmisliti koje posljedice će današnje odluke ostaviti mlađim generacijama Amerikanaca.


15.28 Ako se izglasa Trampov opoziv danas, on ipak ostaje u kabinetu i navjerovatnije će završiti svoj mandat sa obzirom na to da Senat treba da ga ukloni čak i nakon što je opozvan.


Dolazak zastupnika Predstavničkog doma. AFP

15.21 Kongresmen Džim Mekgovern (Jim McGovern) otvorio je zasjedanje Predstavničkog doma Kongresa te istakao da je napad 6. januara bio dobro organiziran, da iza svega stoji trenutni predsjednik, te da dokle god je on na toj funkciji, to predstavlja sigrnosnu prijetnju za SAD. 

Prema izvorima CNN-a, republikanac Mič Mekonel (Mitch McConnell) nije razgovarao s Trampom od napada na Kapitol.

15.09 Zvanično je počela sjednica Kongresa za glasanje o opozivu predsjednika Trampa zbog smrtonosnog napada na Kapitol 6. januara.

Prethodno su u Kapitol stigli zastupnici Kongresa, među kojima je i Nensi Pelosi (Nancy), predsjednica Predsjedavajućeg doma.


15.05 Tramp je jedini predsjednik u historiji SAD o čijem opozivu se glasa drugi put.

Republikanac Ken Bak (Buck) izjavio da će glasati protiv opoziva predsjednika Trampa te da je ovaj cijeli proces "apsolutno polemizirajući".

- Ovo je loša ideja. Pozovete predsjednika nakon saslušanja i velikog vijećanja. Predsjednik je ne opoziva ishitreno - izjavio je Bak za CNN.




Svi članovi Kongresa i Kapitola moraju proći kroz detektore metala kako bi prisustvovali glasanju. Chip Somodevilla

15.00 Svi članovi Kongresa i Kapitola moraju proći kroz detektore metala kako bi prisustvovali glasanju, piše CNN.

14.55 Pet Republikanaca do sada je potvrdilo da će glasati za opoziv Trampa. To su Džon Katko (John Katko), Džejmi Hereri Bjutler (Jamie Herrera Beutler), Adam Kinziger, Fred Apton (Upton) kao i prva žena Republikanske partije Elizabeta Činij (Elizabeth Cheney).

Također, ispred Kapitola nalazi se veliki broj pripadnika Nacionalne garde. Sigurnost je pojačana zbog upada u Kapitol 6. januara.


Nacionalna garda ispred Kapitola. Reuters

14.44 Trenutak istine, piše CNN, danas, po našem vremenu u 15 sati, Kongres glasa za opoziv Trampa. Ovo je drugi put da se glasa za opoziv Trampa.

Sve se dešava nakon nereda u Kapitolu kojeg su napravile Trampove pristalice prošle sedmice. Sve je, dakle, počelo sa Trampovim gubitkom izbora a situacija je esklairala kada su njegove pristalice nasilno upale u Kapitol.

Osim demokrata, Trampov opoziv su prihvatila i nekolicina republikanaca.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.