VLASTI U BRAZILU TVRDE

Efikasnost kineske vakcine protiv korone je 50.38, a ne 78 posto

Ova razlika u procjeni efikasnosti vakcine potaknula je sumnju u istinitost podataka koje je predočila Kina

Borba protiv koronavirusa u Brazilu. AFP

Piše: A. J. / CNN

13.1.2021

Kineska vakcina protiv koronavirusa, koju je razvila kompanija "Sinovac Biotech", pokazala je samo 50.38 posto efikasnosti u kasnim fazama kliničkih ispitivanja u Brazilu, što je znatno niže nego što su pokazali raniji rezultati, objavile su vlasti Sao Paula.

Iako je ovaj nivo efikasnosti dovoljan za odobrenje regulatornih agencija, značajno je niža od prije najavljenih 78 posto. Ova razlika u procjeni efikasnosti vakcine potaknula je sumnju u istinitost podataka koje je predočila Kina, piše CNN.

Stručnjaci smatraju da bi stopa efikasnosti ove vakcine od 50,38 posto, koja je najniža među svjetskim konkurentskim vakcinama, mogla utjecati na međunarodno povjerenje u vakcine kineske proizvodnje.

Ovi rezultati treće faze kliničkih ispitivanja pokazuju da je kineska vakcina manje efikasna od ostalih koje su trenutno na tržištu. Naprimjer, vakcine kompanija "Pfizer-BioNTech" i "Moderna" pokazala su oko 95 efikasnosti.

Rusija tvrdi da je njena vakcina Sputnik V efikasna 91 posto, dok britanska vakcina, koje su razvili Univerzitet Oksford i AstraZeneca, ima prosječnu efikasnost od 70 posto.

Vakcina Sinovac manje je efikasna i od druge kineske vakcine, koju je razvila državna kompanija "Sinopharm", a za koje tvrdi da je efikasno 79.34 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.