TRI PREDSJEDNIKA

Prije Trampa opozvani su bili Džonson i Klinton

Iako je 37. predsjedniku SAD Ričardu Niksonu trebao biti izglasan opoziv 1974. godine on je dao ostavku na mjesto predsjednika prije nego što je došlo do procesa

Piše: N. Aj. - H. J. I.

13.1.2021

Tramp treći predsjednik koji je opozvan, prije njega opozvani Klinton i Džonson. Avaz

Donald Tramp (Trump) je treći predsjednik u historiji Sjedinjenih Američkih Država koji je opozvan. 



Negirao aferu

Prvi je bio 17. predsjednik SAD Endru Džonson (Andrew Johnson) koji je opozvan 1868. godine zbog visokih zločina i prekršaja. Njegov opoziv se sastojao od 11 tačaka prema kojima je on prekršio zakon o mandatu, koji ima za cilj ograničiti predsjedničku moć smijenjivanja funkcionera i pronalaska zamijena za iste bez savjetovanja sa Senatom.

Bil Klinton (Bill Clinton) je drugi američki predsjednik koji je opozvan 1998. godine. Zastupnici u Kongresu tada su se na to odlučili zbog bijesa koji je Klinton kod njih izazvao nakon skandala sa Monikom Levinski (Monica Lewinsky), pripravnicom u Bijeloj kući sa kojom je imao aferu.

Na početku, Klinton je negirao vezu sa Monikom. U tačkama o opozivu kongresnici su tvrdili da se Klinton lažno zakleo, lagajući istražitelje o svojoj vezi sa Monikom, te su rekli da je ometao pravdu, potičući osoblje Bijele kuće da negira aferu.


Nikson dao ostavku

Iako je 37. predsjedniku SAD Ričardu Niksonu (Richard Nixon) trebao biti izglasan opoziv 1974. godine, on je dao ostavku na mjesto predsjednika prije nego što je došlo do procesa.

Danas, 13. januara 2021. godine opoziv je izglasan i Donaldu Trampu. Međutim, Tramp će zauzeti posebno mjesto u historiji SAD jer je prvi predsjednik kojem je dva puta izglasan opoziv .


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.