ZAOBIŠAO GORUĆU TEMU

Tramp osudio nasilje u Kapitolu, a ni riječi o opozivu

Svi moraju poštovati naše zakone i instrukcije sigurnosnih službi, poručio je Tramp

Napad na Kapitol pogodio je u srce naše zemlje. Screenshot

Piše: N. Ajnadžić - H. Javor / CNN

14.1.2021

Donald Tramp (Trump) oglasio se videoporukom nakon što je Predstavnički dom Kongresa SAD izglasao njegov opoziv. Zanimljivo je da u svom obraćanju uopće nije komentirao odluku o svom opozivu.

- Moji dragi Amerikanci, želim večeras sa vama razgovarati o uznemirujućim događajima koji su se dešavali zadnjih sedam dana. Kao što sam već rekao, napad na Kapitol pogodio je u srce naše zemlje. Naljutio je i povrijedio milione Amerikanaca širom zemlje. Želim biti jasan, osuđujem nasilje koje smo vidjeli prošle sedmice. Za bilo koji vid nasilja i vandalizma nema mjesta u našoj zemlji kao ni u našem pokretu. Činjenje Amerike velikom opet uvijek se ticalo branjenja vladavine zakona, podržavanja predstavnika zakona i isticanje naših najsvetijih tradicija i vrijednosti. Nasilni protesti su protiv svega onoga u šta ja vjerujem - rekao je Tramp. 


Obraćanje Trampa videoporukom. AFP

Naveo je da ni jedan njegov iskreni simpatizer nikada ne bi mogao počiniti takvo nešto, niti pokazati nepoštovanje prema sigurnosnim snagama ili prema "bitnoj američkoj zastavi".

- Ako uradite bilo šta od ovoga, vi ne podržavate naš pokret, već ga napadate i napadate našu zemlju. To ne možemo tolerirati. Proteklu godinu pandemija koronavirusa učinila je teškom. Svjedočili smo političkom nasilju koje je izmaklo kontroli. Svjedočili smo velikom broju nereda, protesta, namjernih zastrašivanja i uništavanja. To mora stati. Bilo da ste pripadnik desnice ili ljevice, demokrata ii republikanac, nikada nema opravdanja za nasilje. Nema izgovora, nema izuzetaka. Amerika je zemlja zakona. Oni koji su učestvovali u napadu prošle sedmice bit će dovedeni pred pravdu - poručio je Tramp.

Svoje obraćanje nastavio je tražeći od svih "koji su ikada vjerovali u našu agendu da razmišljaju o načinima na koji mogu smiriti tenzije i kako mogu pomoći u promoviranju mira u našoj zemlji".

- Postoje sumnje da se planiraju novi skupovi u narednim danima, kako ovdje u Vašingtonu tako i širom zemlje. Američka tajna služba me obavijestila o potencijalnim prijetnjama. Svaki Amerikanac zaslužuje da se njegov glas čuje. To je vaše pravo zagarantirano prvim amandmanom, ali ja ne mogu naglasiti dovoljno da ne smije biti nasilja, kršenja zakona i vandalizma, bilo koje vrste. Svi moraju poštovati naše zakone i instrukcije sigurnosnih službi. Naredio sam federalnim agencijama da koriste sve raspoložive resurse, kako bi održali red i mir. Kao i svi vi, bio sam šokiran i istinski tužan zbog onoga što se desilo u Kapitolu prošle sedmice. Želim se zahvaliti milionima Amerikanaca koji su na ovaj događaj reagirali staloženo. U Vašington dovodimo hiljade članova Nacionalne garde kako bi osigurali grad i kako bi se pobrinuli da prijenos vlasti prođe sigurno i bez incidenta - kazao je Tramp.


Naglasio je da je šokiran i istinski tužan zbog onoga što se desilo u Kapitolu prošle sedmice.

- Također, želim reći i nekoliko riječi o napadu bez presedana na slobodu govora. Ovo su teška i napeta vremena. Napori da se cenzurira, ukida i stavlja na crnu listu naše sugrađane su sirovi i opasni. Ono što nam je sada potrebno jeste da slušamo jedni druge, a ne da se ušutkujemo. Svi mi možemo birati prema našim postupcima da se izdignemo iznad situacije i da pronađemo zajednički jezik i svrhu. Moramo se fokusirati na poboljšanje interesa cijele nacije, dostavljanje čudotvornih vakcina, pobjeđivanje pandemije, obnovu ekonomije, zaštitu naše nacionalne sigurnosti i pridržavanje vladavine zakona - istakao je Tramp.

Pozvao je sve Amerikance da prevaziđu trenutne osjećanje i postanu jedno.

- Odaberimo da idemo naprijed ujedinjeni, za dobrobit naših porodica, zajednica, i naše zemlje. Hvala vam, Bog vas blagoslovio i Bog blagoslovio Ameriku - zaključio je Tramp u obraćanju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.