ZAOBIŠAO GORUĆU TEMU

Tramp osudio nasilje u Kapitolu, a ni riječi o opozivu

Svi moraju poštovati naše zakone i instrukcije sigurnosnih službi, poručio je Tramp

N. Ajnadžić - H. Javor / CNN

Napad na Kapitol pogodio je u srce naše zemlje

Foto: Screenshot


Donald Tramp (Trump) oglasio se videoporukom nakon što je Predstavnički dom Kongresa SAD izglasao njegov opoziv. Zanimljivo je da u svom obraćanju uopće nije komentirao odluku o svom opozivu.

- Moji dragi Amerikanci, želim večeras sa vama razgovarati o uznemirujućim događajima koji su se dešavali zadnjih sedam dana. Kao što sam već rekao, napad na Kapitol pogodio je u srce naše zemlje. Naljutio je i povrijedio milione Amerikanaca širom zemlje. Želim biti jasan, osuđujem nasilje koje smo vidjeli prošle sedmice. Za bilo koji vid nasilja i vandalizma nema mjesta u našoj zemlji kao ni u našem pokretu. Činjenje Amerike velikom opet uvijek se ticalo branjenja vladavine zakona, podržavanja predstavnika zakona i isticanje naših najsvetijih tradicija i vrijednosti. Nasilni protesti su protiv svega onoga u šta ja vjerujem - rekao je Tramp. 

  • Obraćanje Trampa videoporukom

    Obraćanje Trampa videoporukom

    Foto: AFP


Naveo je da ni jedan njegov iskreni simpatizer nikada ne bi mogao počiniti takvo nešto, niti pokazati nepoštovanje prema sigurnosnim snagama ili prema "bitnoj američkoj zastavi".

- Ako uradite bilo šta od ovoga, vi ne podržavate naš pokret, već ga napadate i napadate našu zemlju. To ne možemo tolerirati. Proteklu godinu pandemija koronavirusa učinila je teškom. Svjedočili smo političkom nasilju koje je izmaklo kontroli. Svjedočili smo velikom broju nereda, protesta, namjernih zastrašivanja i uništavanja. To mora stati. Bilo da ste pripadnik desnice ili ljevice, demokrata ii republikanac, nikada nema opravdanja za nasilje. Nema izgovora, nema izuzetaka. Amerika je zemlja zakona. Oni koji su učestvovali u napadu prošle sedmice bit će dovedeni pred pravdu - poručio je Tramp.

Svoje obraćanje nastavio je tražeći od svih "koji su ikada vjerovali u našu agendu da razmišljaju o načinima na koji mogu smiriti tenzije i kako mogu pomoći u promoviranju mira u našoj zemlji".

- Postoje sumnje da se planiraju novi skupovi u narednim danima, kako ovdje u Vašingtonu tako i širom zemlje. Američka tajna služba me obavijestila o potencijalnim prijetnjama. Svaki Amerikanac zaslužuje da se njegov glas čuje. To je vaše pravo zagarantirano prvim amandmanom, ali ja ne mogu naglasiti dovoljno da ne smije biti nasilja, kršenja zakona i vandalizma, bilo koje vrste. Svi moraju poštovati naše zakone i instrukcije sigurnosnih službi. Naredio sam federalnim agencijama da koriste sve raspoložive resurse, kako bi održali red i mir. Kao i svi vi, bio sam šokiran i istinski tužan zbog onoga što se desilo u Kapitolu prošle sedmice. Želim se zahvaliti milionima Amerikanaca koji su na ovaj događaj reagirali staloženo. U Vašington dovodimo hiljade članova Nacionalne garde kako bi osigurali grad i kako bi se pobrinuli da prijenos vlasti prođe sigurno i bez incidenta - kazao je Tramp.

Naglasio je da je šokiran i istinski tužan zbog onoga što se desilo u Kapitolu prošle sedmice.

- Također, želim reći i nekoliko riječi o napadu bez presedana na slobodu govora. Ovo su teška i napeta vremena. Napori da se cenzurira, ukida i stavlja na crnu listu naše sugrađane su sirovi i opasni. Ono što nam je sada potrebno jeste da slušamo jedni druge, a ne da se ušutkujemo. Svi mi možemo birati prema našim postupcima da se izdignemo iznad situacije i da pronađemo zajednički jezik i svrhu. Moramo se fokusirati na poboljšanje interesa cijele nacije, dostavljanje čudotvornih vakcina, pobjeđivanje pandemije, obnovu ekonomije, zaštitu naše nacionalne sigurnosti i pridržavanje vladavine zakona - istakao je Tramp.

Pozvao je sve Amerikance da prevaziđu trenutne osjećanje i postanu jedno.

- Odaberimo da idemo naprijed ujedinjeni, za dobrobit naših porodica, zajednica, i naše zemlje. Hvala vam, Bog vas blagoslovio i Bog blagoslovio Ameriku - zaključio je Tramp u obraćanju.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na