PROBLEMI ODLAZEĆEG LIDERA

Banke napuštaju Trampa

Kako je objasnio "Wall Street Journal", jedan od razloga bili su "neredi na Kapitolu

Donald Tramp. AFP

F. Mustafić

14.1.2021

Porodični biznis američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) trpi dok strane i američke banke prekidaju poslovne veze s njim, nakon nereda koji su izbili 6. januara u zgradi američkog Kongresa.

Kako je izvijestio "The Wall Street Journal", "Professional Bank" sa sjedištem u Koral Gablesu na Floridi odbio je saradnju s firmama trenutnog američkog predsjednika, slijedeći "Deutsche Bank" i "Signature Bank".

Prema novinama, banka je saopćila da će smjesta prekinuti poslovne odnose s Trumpom i da ne namjerava poslovati s njegovim poslovnim organizacijama u budućnosti.

Neredi u Kapitolu

Uz to, prema "The Wall Street Journalu", velika firma za promet nekretninama "Vornado Realty Trust", koja je zajedno s Trampom vlasnica nebodera u Njujorku i San Francisku, odlučila je obustaviti planove refinanciranja za dva projekta.

Kako je objasnio "Wall Street Journal", jedan od razloga bili su "neredi na Kapitolu, nakon kojih su mnogi vjerovnici postali znatno oprezniji u kontaktima s porodicom Tramp".

Distanciranje od predsjednika

"Bloomberg" je u utorak izvijestio da su "Deutsche Bank" i "Signature Bank" odlučili napustiti saradnju s Trampom nakon događaja 6. januara u Vašingtonu.

Tu informaciju potvrdio je i "The Wall Street Journal". Prema njegovim izvorima, "Deutsche Bank" pokušava se distancirati od predsjednikovog poslovanja i vjerojatno mu neće pružiti nove zajmove.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.