MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Lavrov: Vašington se trudi da ugrozi dijalog Irana i zemalja Perzijskog zaljeva

Naglasio da je prijedlog Rusije za stvaranje sigurnosne strategije za Persijski zaljev posebno usmjeren ka razvijanju dijaloga Irana i arapskih zemalja

N. Aj. / Srna

Lavrov: Do sada su naše američke kolege, barem iz trenutne administracije SAD, dale sve od sebe da osujete taj dijalog

Foto: AFP


Vašington čini sve što je moguće da ometa dijalog Irana sa zemljama Persijskog zaljeva, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov

On je, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Saudijske Arabije Fejsalom bin Farhanom (Faisal bin Farhan Al-Saud) u Moskvi, rekao da Rusija želi da Iran i arapske zemlje Persijskog zaljeva uspostave normalan dijalog, postignu sporazume za izgradnju povjerenja, transparentnost u vojnim pitanjima i da generalno razvijaju međusobnu saradnju. 

Nažalost, do sada su naše američke kolege, barem iz trenutne administracije SAD, dale sve od sebe da osujete taj dijalog - istakao je Lavrov. 

Lavrov je naglasio da je prijedlog Rusije za stvaranje sigurnosne strategije za Persijski zaljev posebno usmjeren ka razvijanju dijaloga Irana i arapskih zemalja, javio je TASS.

Šef ruske diplomatije dodao je da je ključno da se niko ne miješa u proces tog dijaloga niti da preduzima bilo kakve postupke podrivanja napora da se takav dijalog ostvari.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na