OTVORIO KARTE

Bajdenov plan za spas Amerike

Sada treba uvjeriti zastupnike u Kongresu da odobre 1,9 biliona dolara za plan hitnog oporavka

A. Ka. / Index.hr

Džo Bajden

Foto: EPA


U vrijeme ekonomske krize "ne možemo sebi dopustiti da sjedimo prekriženih ruku", istaknuo je u četvrtak budući američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) iznoseći svoj sveobuhvatni plan ekonomskog oporavka vrijedan 1,9 biliona dolara za pomoć domaćinstvima i preduzećima.

Očekujući kritike zbog toga što će novi plan povećati zaduženost zemlje i opteretiti javne financije, izabrani predsjednik je istaknuo da će "vraćanje ulaganja na polju zapošljavanja i rasne jednakosti dugoročno spriječiti ekonmske štete".

Znatno veća korist

- Korist će biti znatno veća od troškova tog plana - dodao je. 

Paket pomoći nazvan "plan za spašavanje" koji je Bajden predstavio trebao bi izvući Sjedinjene Države iz najveće krize od 30-ih. Plan će u idućim sedmicama pratiti investicijski plan za pokretanje ekonomske djelatnosti.

Međutim, sada treba uvjeriti zastupnike u Kongresu da odobre 1,9 biliona dolara za plan hitnog oporavka. Republikanci bi mu se mogli usprotiviti, iako su proljetos glasovali za plan pomoći republikanskog predsjednika Donalda Trampa (Trumpa) vrijedan 2,2 biliona dolara.

Tekst predviđa da Amerikanci dobiju još jedan ček na 1.400 dolara po osobi ovisno o prihodima. U tekstu se spominje i produljenje moratorija na otkaz ugovora o iznajmljivanju stana i na svrhuu nad nekretninama te povećanje pomoći u hrani.

Bajden želi usto ubrzati testiranje i vakcinisanje protiv Covida-19 kako bi se mogla nastaviti ekonomska aktivnost.

Minimalne plaće

Izabrani predsjednik se nada i da će zastupnici prihvatiti povećanje minimalne plaće sa sadašnjih 7,25 dolara na 15 dolara po satu, što je dvostruko više.  

Predviđa i sredstva koja će mjesnim i nacionalnim vlastima omogućiti da sačuvaju radna mjesta policajaca, vatrogasaca i zaposlenika u javnom zdravstvu.

Ta bi mjera mogla naljutiti republikance u Senatu koji su krajem 2020. blokirali svaki plan ekonmske pomoći koji uključuje financijska sredstva za mjesnu upravu.

Povećanje poreza predviđeno u njegovu predizbornom programu za najveća poduzeća u zemlji i za pojedince koji zarađuju više od 400.000 dolara na godinu, ipak se ne spominje.

NA VRH

Podijeli članak na