OD 18. JANUARA

U Francusku se više ne može s antigenskim testom: Šta to znači za prijevoznike robe

lateralni testOVI teško su dostupni osobama koje nemaju medicinsko opravdanje

Koja pravila vrijede za prijevoznike. Anadolija

N. Aj. / Srna

15.1.2021

Francuska je danas saopćila da putnici iz zemalja koje nisu članice Evropske unije više neće moći da uđu u tu zemlju uz negativni rezultat brzog testa na koronavirus.

Novim regulativama, koje će na snagu stupiti od 18. januara, predviđeno je da putnici više neće moći da koriste antigenski ili lateralni test kojim se rezultati dobijaju u roku od nekoliko minuta.

Ove brze testove najviše koriste vozači kamiona koji prevoze robu preko Lamanša između Britanije i Francuske. U proteklih nekoliko sedmica, Francuska traži od ljudi koji ulaze u tu zemlju dokaz da nisu pozitivni na koronavirus.

Nije poznato kakav uticaj će imati nove regulative za testiranje na prevoz robe preko Lamanša, koji je već otežan zbog Brexita.

Britanski ministar saobraćaja Grant Šaps (Grant Shapps) izjavio je da prevoznici mogu koristiti lateralni test. Ukoliko lateralni test ne bude prihvaćen, putnici će morati da rade PCR. 

Za rezultate ovog testa potrebno je nekoliko dana i teško su dostupni osobama koje nemaju medicinsko opravdanje za testiranje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.