GENERALNI SEKRETAR UN-A

Gutereš: Vakci-nacionalizam bi mogao usporiti globalni oporavak

vakcine dolaze u dobrostojeće zemlje brzo, dok ih u siromašnima uopšte nema

Gutereš: Svjedočimo vakumu u pogledu vakcina. Agencije

M. Aš.

16.1.2021

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš u petak je izrazio žaljenje zbog "brojke koja slama srce" - dva miliona umrlih u svijetu od koronavirusa, i osvrnuo se na činjenicu da solidarnost pada u odgovoru svijeta na virus.

- Danas svjedočimo vakumu u pogledu vakcina-  rekao je šef UN-a i dodao da vakcine dolaze u dobrostojeće zemlje brzo, dok ih u siromašnima uopšte nema.


Nauka uspijeva, ali solidarnost pada

- Nauka uspijeva - ali solidarnost pada- upozorio je Gutereš, kako piše Hina.

Bez navođenja imena, kritikovao je to što "neke zemlje dogovaraju dodatnu kupovinu sa strane, nabavljaju više nego što je potrebno."

- Prioritet u vakcinaciji moraju imati oni na prvoj liniji obrane: humanitarci i rizične osobe - istakao je.

- Vlade imaju odgovornost da štite svoje stanovnike, aali vakci-nacionalizmom će zemlje same sebe poraziti i usporiće globalni oporavak-  dodao je Gutereš, poručivši da se Kovid-19 "ne može pobijediti pojedinačno, zemlju po zemlju."


Politika davanja vakcina

Na konferenciji za medije predsjednik Generalne skupštine UN-a Volkan Bozkir najavio je da će se i on i Gutereš uskoro vakcinisati. Šef UN-a će primiti vakcinu sljedeće sedmice, a Bozkir 2. februara.

- To je zato što Njujork, gdje se nalazi sjedište UN-a, ima javno-zdravstvenu politiku davanja vakcina svima starijima od 65 godina - rekao je Bozkir.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.